Wykonanie
Idealne danie na chłodne dni oraz na chwilę, gdy mamy ochotę na orientalne smaki. Chrupiące warzywa, otoczone pełnym smaku
mlekiem kokosowym, przeniosą Was do egzotycznej Tajlandii. Dzięki aromatycznej czerwonej paście
curry możemy swobodnie stopniować stopień pikantności dania. Do tego delikatna
ryba oraz
ryż, i pyszny posiłek gotowy.
ok. 800 g filetów bez ości z
białej ryby (u mnie
dorsz, 2 filety, czyli cała
ryba)1
zielona papryka - pokrojona w paski2
marchewki - obrane, pokrojone w słupki2
cebule - obrane, pokrojone w
pióra1 kawałek świeżego
imbiru (wielkości
wiśni, ok, 2 cm) - obrany, drobno posiekany2 ząbki
czosnku - obrane, drobno posiekane1 łyżeczka czerwonej pasty
curry - do smaku2 łyżeczki
słodkiej papryki2 małe puszki
mleka kokosowego (165 ml x 2)2 łyżki
sosu rybnego2 łyżki
soku z limonki1 łyżeczka
cukru1/2 łyżeczki
soli - do smakuew. kilka listków świeżej
bazyliimąka pszenna do obtoczenia
rybyoliwa z oliwek lub
olej do smażenia1.
Rybę kroimy z kawałki (ok. 5 cm x 4 cm), obtaczamy w
mące pszennej. Smażymy na rozgrzanej
oliwie z obu stron na złoto, po czym zdejmujemy z patelni.2. Następnie podsmażamy
paprykę z
marchewką,
cebulą,
czosnkiem i
imbirem, aż
cebula będzie szklista. Chodzi o to, by warzywa przestały być surowe, lecz pozostały chrupkie. Dodajemy pastę
curry i
paprykę, mieszamy. Wlewamy
mleko kokosowe,
sos rybny i
sok z limonki. Dodajemy
bazylię,
cukier oraz
sól do smaku. Mieszamy i chwilę dusimy razem, aż sos lekko zgęstnieje.3. Wówczas ponownie układamy na patelni usmażoną wcześniej
rybę, polewamy sosem i warzywami. Dusimy chwilę razem, po czym podajemy - najlepiej z
ryżem.