ßßß Cookit - przepis na Jesienna zupa dyniowa

Jesienna zupa dyniowa

nazwa

Wykonanie

piątek, 7 Październik 2016, autor: blue_megi, 4 komentarze
Jesienna zupa dyniowa
Rozgrzewająca, gęsta zupa krem. Jej kolor i smak na pewno poprawi Wam nastrój. Możemy podać ją z grzankami albo posypaną prażonymi pestkami dyni.
Składniki:
0 , 5 kg pieczonej dyni obranej ze skórki
około 3 szklanek bulionu warzywnego
puszka mleka kokosowego
2 cm imbiru
2 ząbki czosnku
duża cebula
bazylia świeża lub suszona
3 łyżki oleju
łyżka czerwonej pasty curry
Czosnek, cebulę i imbir obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Rozdrabniamy blenderem na jak najgładszą pastę. W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju, dodajemy zblendowaną pastę i przesmażamy przez chwilę. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i zalewamy 3 szklankami bulionu warzywnego. Dolewamy mleko kokosowe, dodajemy łyżkę czerwonej pasty curry i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 15-20 minut, aż dynia zacznie się rozpadać. Zdejmujemy z ognia, blendujemy na gładki krem. Dodajemy bazylię i doprawiamy solą do smaku. Smacznego!
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/zupy/jesienna-zupa-dyniowa