Wykonanie
piątek, 7 Październik 2016, autor: blue_megi, 4 komentarzeJesienna zupa dyniowaRozgrzewająca, gęsta zupa krem. Jej kolor i smak na pewno poprawi Wam nastrój. Możemy podać ją z grzankami albo posypaną prażonymi
pestkami dyni.Składniki:0 , 5 kg pieczonej dyni obranej ze skórkiokoło 3 szklanek
bulionu warzywnegopuszka
mleka kokosowego2 cm
imbiru2 ząbki
czosnkuduża
cebulabazylia świeża lub suszona3 łyżki
olejułyżka czerwonej pasty
curryCzosnek,
cebulę i
imbir obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Rozdrabniamy blenderem na jak najgładszą pastę. W garnku rozgrzewamy 3 łyżki
oleju, dodajemy zblendowaną pastę i przesmażamy przez chwilę. Dodajemy pokrojoną w kostkę
dynię i zalewamy 3 szklankami
bulionu warzywnego. Dolewamy
mleko kokosowe, dodajemy łyżkę czerwonej pasty
curry i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 15-20 minut, aż
dynia zacznie się rozpadać. Zdejmujemy z ognia, blendujemy na gładki krem. Dodajemy
bazylię i doprawiamy
solą do smaku. Smacznego!