ßßß
Składniki:4-6 porcji500 g makaronu500 g zagęszczonego soku pomidorowegopuszka zielonego groszku1 cebula3 duże ząbki czosnku250g mascarpone¼ szklanki wina czerwonego60 ml wody50 g startego parmezanupęczek natki pietruszki2 łyżki oliwy1 łyżeczka oregano suszonego1 łyżeczka ziół dalmatyńskich (oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn, cząber, tymianek, szałwia)czubata łyżeczka cukrupieprzsólWykonanie:Cebulę i pietruszkę drobno siekamy, czosnek trzemy na tarce.Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, po czym smażymy na niej cebulę z czosnkiem, cały czas mieszając. Dodajemy pietruszkę. Ponownie chwilę smażymy.Wlewamy zagęszczony sok pomidorowy i mieszamy. Przyprawiamy ziołami, oregano i cukrem. Wlewamy wino i wodę. Następnie wrzucamy mascarpone i mieszamy dopóki składniki się nie połączą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy odsączony groszek.W międzyczasie wstawiamy osoloną wodę na makaron. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Do ugotowanego makaronu przekładamy sos z patelni i delikatnie mieszamy. Dodajemy starty parmezan i mieszamy jeszcze raz.Gotowe danie przekładamy do miseczek.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)