Wykonanie
Ostatnio odkryłam jak wiele zastosowań można znaleźć dla pysznego, kremowego
serka jakim jest
mascarpone. To, że doskonale nadaje się do deserów wiecie już chociażby z przepisu na Tartę A’la Snickers . Wychodzi na to, że
mascarpone jest także świetnym składnikiem
sosów do dań. Jako, że mój maż uwielbia sosy na bazie
pomidorów, dlatego postanowiłam spróbować połączyć jedno z drugim i zobaczyć co z tego wyjdzie. A wyszło pycha :) Dodatkowych smaków dostarczają odrobina
czerwonego wina i
zielony groszek. Ale jeżeli chcecie możecie popróbować z innymi dodatkami :)

Składniki:4-6 porcji500 g
makaronu500 g zagęszczonego
soku pomidorowegopuszka
zielonego groszku1
cebula3 duże ząbki
czosnku250g
mascarpone¼ szklanki
wina czerwonego60 ml
wody50 g startego
parmezanupęczek
natki pietruszki2 łyżki
oliwy1 łyżeczka
oregano suszonego1 łyżeczka
ziół dalmatyńskich (
oregano,
bazylia,
majeranek,
rozmaryn, cząber,
tymianek,
szałwia)czubata łyżeczka
cukrupieprzsólWykonanie:
Cebulę i
pietruszkę drobno siekamy,
czosnek trzemy na tarce.Na dużej patelni rozgrzewamy
oliwę, po czym smażymy na niej
cebulę z
czosnkiem, cały czas mieszając. Dodajemy
pietruszkę. Ponownie chwilę smażymy.Wlewamy zagęszczony
sok pomidorowy i mieszamy. Przyprawiamy
ziołami,
oregano i
cukrem. Wlewamy
wino i
wodę. Następnie wrzucamy
mascarpone i mieszamy dopóki składniki się nie połączą. Przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Na koniec dodajemy odsączony
groszek.W międzyczasie wstawiamy osoloną
wodę na
makaron.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Do ugotowanego
makaronu przekładamy sos z patelni i delikatnie mieszamy. Dodajemy starty
parmezan i mieszamy jeszcze raz.Gotowe danie przekładamy do miseczek.Smacznego!


Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)