ßßß
Potrzebne będą:- 1 duże kurczę w całości- 1/3 szklanki oliwy z oliwek- 2 łyżki świeżej, posiekanej natki pietruszki- 4 łyżki mieszanych świeżych ziół lub 4 łyżeczki suszonych (mogą być: tymianek, szałwia, majeranek, oregano, rozmaryn, trybula, pietruszka)- 3-4 ząbki czosnku- łyżeczka soli- pół łyżeczki pieprzu- 1 cytryna podzielona na częściSposób wykonania1) Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.2) Kurczaka myjemy, suszymy i układamy w naczyniu, w którym będzie się piekł.3) W misce mieszamy oliwę z wszystkimi ziołami, przyprawami i rozgniecionym czosnkiem.4) Tą mieszanką nacieramy dokładnie kurczaka, od wewnątrz i na zewnątrz.5) Wyciskamy sok z cytryny do wewnątrz kurczaka i wkładamy tam części cytryny.6) Gdy piekarnik jest nagrzany, wkładamy do niego kurczaka i pieczemy ok. 1,5-2 godziny.7) Kurczak jest gotowy, gdy temperatura wewnętrzna w najgrubszej części (górne udo) wynosi ok. 80 st. C. W przeciwnym razie mięso będzie surowe.Podajemy z ziemniakami, ryżem, makaronem, czy po prostu jak mamy ochotę.Po upieczeniu, w naczyniu pojawi się spora ilość smacznego sosu, powstałego z wszystkich dodatków i ociekającego kurzego tłuszczu, którego oczywiście nie powinniśmy zmarnować (możemy go lekko zagęścić małą ilością mąki i polać nim kurczaka oraz ziemniaki).Kurczaka warto najpierw położyć na piersi i po połowie czasu pieczenia przerzucić na drugą stronę. Unikniemy w ten sposób przesuszenia piersi (pierś jest gotowa dużo wcześniej niż udka).Smacznego =)Agnieszka