ßßß Cookit - przepis na Kurczę pieczone w ziołach

Kurczę pieczone w ziołach

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Zapraszamy na pieczonego kurczaka o smaku ziołowo-cytrynowym.
Cytryna świetnie pasuje do delikatnego drobiu, nadając mu orzeźwiający smak.
A zioła to miniaturowa apteczka - wspomagają trawienie,
oczyszczają organizm z toksyn, uodporniają go na choroby.
Ale przede wszystkim dostarczają naszym kubkom smakowym wiele radości i przyjemności.
Najzdrowsze i najsmaczniejsze są kurczaki z wolnego wybiegu, chowane w tradycyjny sposób,
tak jak miało to miejsce od wieków, w przeciwieństwie do tych hodowanych fabrycznie.
Kurczaki z wolnego wybiegu mają szczęśliwe życie, biegają po trawie, zajadają się ziarnami i robakami.
Poniższy kurczak pochodzi z ekologicznej farmy w zachodniej Florydzie.
Potrzebne będą:
- 1 duże kurczę w całości
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki świeżej, posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki mieszanych świeżych ziół lub 4 łyżeczki suszonych (mogą być: tymianek, szałwia, majeranek, oregano, rozmaryn, trybula, pietruszka)
- 3-4 ząbki czosnku
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 1 cytryna podzielona na części
Sposób wykonania
1) Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.
2) Kurczaka myjemy, suszymy i układamy w naczyniu, w którym będzie się piekł.
3) W misce mieszamy oliwę z wszystkimi ziołami, przyprawami i rozgniecionym czosnkiem.
4) Tą mieszanką nacieramy dokładnie kurczaka, od wewnątrz i na zewnątrz.
5) Wyciskamy sok z cytryny do wewnątrz kurczaka i wkładamy tam części cytryny.
6) Gdy piekarnik jest nagrzany, wkładamy do niego kurczaka i pieczemy ok. 1,5-2 godziny.
7) Kurczak jest gotowy, gdy temperatura wewnętrzna w najgrubszej części (górne udo) wynosi ok. 80 st. C. W przeciwnym razie mięso będzie surowe.
Podajemy z ziemniakami, ryżem, makaronem, czy po prostu jak mamy ochotę.
Po upieczeniu, w naczyniu pojawi się spora ilość smacznego sosu, powstałego z wszystkich dodatków i ociekającego kurzego tłuszczu, którego oczywiście nie powinniśmy zmarnować (możemy go lekko zagęścić małą ilością mąki i polać nim kurczaka oraz ziemniaki).
Kurczaka warto najpierw położyć na piersi i po połowie czasu pieczenia przerzucić na drugą stronę. Unikniemy w ten sposób przesuszenia piersi (pierś jest gotowa dużo wcześniej niż udka).
Smacznego =)
Agnieszka
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/08/kurcze-pieczone-w-zioach.html