Wykonanie
Antrykot – soczysty, usmażony plaster
mięsa z przedniej górnej części wołowej tuszy.Auszpik – sposób podawania
mięsa, drobiu, ryb, jarzyn i
owoców wystudzonych w galarecie i podawanych na zimno.Bawarka –
napój herbaciany złozony z esencji herbacianej i gorącego
mleka, które zastępuje
wodę; niekiedy dodaje się do niej
rum; kiedyś dodawano utarte
żółtka i
likiery.Befsztyk – usmażony plaster
mięsa trzycentymetrowej grubości wycięty ze środkowej
polędwicy wolowej.Beszamel – wymyślony podobno przez sekretarza Ludwika XIV markiza de Bechamel sos jasny składający się dzis z zasmażki sporządzonej z
masła,
maki i
mleka (n. 2 łyżki
masła, trzy łyżki
maki, trzy czwarte szklanki
mleka).Brioches – francuskie
drożdżowe bułeczki
śniadaniowe, umiarkowanie słodkie; podaje się je jeszcze ciepłe.Cumberland – zimny sos do
mięsa,
dziczyzny, pasztetów złożony z
galaretki porzeczkowej, otartej
skórki pomarańczowej i cytrynowej, soku tych
owoców,
musztardy,
wytrawnego wina czerwonego i innych dodatków.
Curry – azjatycka mieszanka kilkunastu przypraw, głownie:
kurkumy, kwiatu muszkatołowego,
cynamonu,
imbiru,
kardamonu,
goździków, koriandru,
pieprzu.Cykata – specjalnie spreparowany i smażony w cukrze miąższ
owocu z rodziny
cytrusowych zwanego
cytronem.Dyszek – pośladek cielęcy.Eskalopki – plastry
mięsa (także z ryby= lekko spłaszczone tłuczkiem i smażone w tłuszczu.Fizz – krewny koktajlu,
napój gazowany,
alkohole zmieszane tu są z
wodą sodową.Flip –
napój sporządzony z całego surowego jaka,
cukru i
alkoholu.Fricassee – potrawa właściwa dla eleganckich restauracji sporządzona z kawałków białego
mięsa (głownie
kury) obrumienionych w
maśle i dogotowanych z dodatkiem
pieczarek,
młodej marchewki i innych jarzyn, na końcu przyprawiona
śmietanką i, niekiedy,
żółtkami (od niej pochodzi polskie słowo „frykas”).Galantyna – wykwintna rolada z
mięsa z farszem gotowana w wywarze z jarzyn a następnie ostudzona w tym wywarze, który przekształca się w galaretę; podaje się ją z
ostrymi sosami.Garus – zupa
owocowo-
mleczna (np. 4
jabłka, cztery
gruszki,
cynamon,
goździki, ugotowanej, przetarte i z dodatkiem
mleka).Grog –
gorący napój alkoholowy (trzy czwarte
wody, jedna czwarta
rumu, dwie kostki
cukru,
skórka cytrynowa).Huzarska pieczeń – tradycyjna od wieków potrwa – podpieczone
mięso nacina się w poprzek włókien i to głęboko. W nacięcia te wkłada się farsz z
cebuli,
bułki,
masła,
pieprzu i
soli. Pieczeń wiąże się sznurkiem i piecze w sosie własnym
Kapary – nierozwinięte pączki krzewu rosnącego w basenie Morza śródziemnego.Mazagran – zimny
napój z
kawy z dodatkiem
cukru,
koniaku i
lodu.Melba –
lody zmieszane z
owocami i pokryte
bitą śmietanaMinoga (prawidłowa jest też pisownia minóg)– przysmak - marynowana minoga w Polsce przed II wojna światową, gdy to od minogów aż roiło się w Wiśle – to podobne do
węgorza kręgowce
wodne.