Wykonanie
Chai latte nie ma nic wspólnego z
kawą. To mocna, ultra mocna
herbata z
korzennymi przyprawami i gorącym spienionym
mlekiem . Ja się zakochałam, chociaż
napój może nie smakować komuś, kto nie przepada za
napojami typu "bawarka".
Herbatę pijam zawsze gorzką, niczym nie dosładzaną. Jedynym odstępstwem jest
herbata jako deser - na fajfoklok - filiżanka earl grey ze szlachecką
konfiturą wiśniową albo tradycyjną mirabelkową . Ale najbardziej lubię niezbyt mocne napary herbaciane -
herbaty aromatyzowane
pigwą, earl grey, mój ukochany i już wycofany z produkcji Dilmah
pomarańczowy. Jest też
herbata, o której śnię… piłam ją tylko raz w życiu, kilka lat temu na przyjęciu, ale nie udało mi się od tej
pory być w Paryżu, by zajrzeć Mariage Frères i kupić dla siebie jedną, dziesięć albo sto puszek najcudowniejszej
herbaty jaką w życiu piłam Marco
Polo … Ech, pomarzyć…W ciągu dnia najczęściej pijam
herbatę białą lub zieloną i to nawet 4-5 sporych kubków dziennie. Moja
herbata nie jest mocna, łapie pierwsze nuty aromatu i zapachu, ale jest jasna, bardzo jasna, bez goryczy. Mocną, bardzo mocną
herbatę pijam jedynie jako bawarkę (oczywiście bez
cukru, w końcu samo dodanie
mleka już ja osładza) lub mocną arabską
herbatę z
cukrem. Chai latte to kolejna wariacja na temat mocnej
herbaty - im mocniejsza, tym więcej aromatu i smaku. Ponoć można kupić "gotowe szczurki", czy też mieszanki chai latte, które już mają odpowiednie
przyprawy i niestety są słodkie. No właśnie…
cukier. Moim zdaniem odbiera smak herbacie. To już wolę w miejsce łyżeczki
cukru do
herbaty zjeść kawałek dobrego ciasta, srsly !
Chai latte - korzenna, mocna
herbata ze spienionym
mlekiemJest niezwykle prosta do przyrządzenia i już od pierwszego razu macie szansę się w niej zakochać. Połączenie
cynamonu,
kardamonu,
goździków i
imbiru przyprawia o drżenie. Koniecznie spróbujcie chai latte jesienią lub zimą, pycha!W zależności od tego czy wolisz
herbatę bardziej
mleczną, użyj mniej lub więcej
wody i
mleka. Podane niżej proporcje są na 2 szklanki/kubki
herbatyłyżeczka
goździków10 ziaren zielonego
kardamonuok 6-8 cm kawałek kory
cynamonuok 4cm kawałek świeżego
imbiru3-4 łyżeczki ulubionej czarnej
herbaty liściastej200-300ml
wody100-200 ml
mlekaUtłucz w moździerzu
goździki,
kardamon i
cynamon i przełóż do rondelka. Dodaj pokrojony w plasterki
imbir, zalej
wodą i gotuj razem kilka minut. Zdejmij rondelek z palnika, wsyp
herbatę i przykryj spodeczkiem, by
herbata dobrze naciągnęła (trwa to ok 3-5 minut).W tym czasie podgrzej
mleko, by było bardzo ciepłe, ale nie wrzące. Ubij z
mleka piankę (możesz to zrobić "bzyczkiem",
kubkiem do ubijania
mleka albo spieniaczem
parowym w ekspresie do
kawy).Odcedź na sitku napar korzenno-herbaciany. Wlej do szklanki lub kubka
mleko wraz z pianką, a
potem cienką strużką wlej powoli napar herbaciany - w ten sposób chai latte będzie miało trzy warstwy -
mleka,
herbaty i pianki. Oczywiście jeśli podajesz
napój w kubku, nie musisz specjalnie zwracać uwagi na kolejność, byle pianka
mleczna była sztywna i stabilna.Jeśli wolisz słodsze napary, możesz dosłodzić do smaku
cukrem, najlepiej trzcinowym.Miłego fajf oklok :)