Wykonanie
Od kilku lat każdy dzień rozpoczynam filiżanką
herbaty indyjskiej. Stawia na mnie nogi szybciej niż
kawa, a
przyprawy i
zioła, które zawiera mają też działanie prozdrowotne.Na rynku dostępne są gotowe mieszanki chai
masala, ale zachęcam do przygotowanie w domu własnej, która będzie odpowiadać waszym upodobaniom
smakowym. Poniżej moja propozycja .Składniki:
Masala - przygotowujemy proszek w moździeżu6 strąków zielonego
kardamonu6
goździkówmały kawałek
cynamonu4 ziarna
czarnego pieprzuHerbata granulowana (assam)
mleko,
woda,
cukierświeży
imbirPrzygotowanie:Do garnka wlewamy szklankę
wody i szklankę
mleka, 2 łyżeczki
herbaty granulowanej, 4 łyżeczki
cukru, 1 łyżeczka chai
masali, 1 łyżeczka startego świeżego
imbiru. Gotujemy przez kilka minut, aż nabierze ładnego brązowego koloru. Przelewamy przez sitko do filiżanek.