ßßß Cookit - przepis na Chai masala - herbatka indyjska

Chai masala - herbatka indyjska

nazwa

Wykonanie

Od kilku lat każdy dzień rozpoczynam filiżanką herbaty indyjskiej. Stawia na mnie nogi szybciej niż kawa, a przyprawy i zioła, które zawiera mają też działanie prozdrowotne.
Na rynku dostępne są gotowe mieszanki chai masala, ale zachęcam do przygotowanie w domu własnej, która będzie odpowiadać waszym upodobaniom smakowym. Poniżej moja propozycja .
Składniki:
Masala - przygotowujemy proszek w moździeżu
6 strąków zielonego kardamonu
6 goździków
mały kawałek cynamonu
4 ziarna czarnego pieprzu
Herbata granulowana (assam)
mleko,
woda,
cukier
świeży imbir
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy szklankę wody i szklankę mleka, 2 łyżeczki herbaty granulowanej, 4 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka chai masali, 1 łyżeczka startego świeżego imbiru. Gotujemy przez kilka minut, aż nabierze ładnego brązowego koloru. Przelewamy przez sitko do filiżanek.
Źródło:http://indienatalerzu.blogspot.com/2013/11/chai-masala-herbatka-indyjska.html