Wykonanie
Dzisiejsza propozycja to kotlety
rybno ziemniaczane.Można do nich wykorzystać pozostałe z obiadu ugotowane
ziemniaki.Najważniejsze aby nie były za wilgotne.Powinny być ugotowane najlepiej dzień wcześniej.Ja ugotowałam je w mundurkach, ale nie jest to konieczne.Można użyć dowolnej
ryby np.
dorsza,
mintaja,
łososia,
soli lub innej o zwartym
mięsie.Idealna propozycja dla dzieci, które nie przepadają za
rybą.Podane z dowolną surówką i
sosem chrzanowym na pewno zadowolą wszystkie podniebienia.
Składniki na kotlety: (na około 10 sztuk)5 filetów z
mintaja lub innej ulubionej
ryby (każdy po około 100 g)500 gr ugotowanych
ziemniaków1
jajko2-3 łyżki
bułki tartejgarść pokrojonej
natki pietruszki2-3 łyżki
sosu ostrygowego1 łyżka
soku z cytrynymleko do ugotowania
ryby1 łyżeczka
kukrumy (opcjonalnie)
pieprzsól do smakuSkładniki na sos:2-3 łyżki
majonezu (można pominąć)2-3 łyżki 12%
śmietany2-3 łyżki gęstego
jogurtu2 łyżeczki
chrzanu (można więcej jak chcecie bardziej
chrzanowy)1 łyżeczka
musztardy dijon2 łyżki posiekanych
kaparów2 sztuki startych
kiszonych ogórków (odciśniętych)pół posiekanej małej
cebuliłyżka
koperkułyżka
szczypiorkusól i
pieprz do smakuDodatkowo:
bułka tarta do obtoczenia kotletów (można użyć też
kaszki kukurydzianej)1
jajko do obtoczenia kotletów ( ja nie użyłam)
olej do smażenia
Ziemniaki ugotowałam dzień wcześniej w mundurkach.Obrałam je ze skórki.Do przeciśniętych przez praskę
ziemniaków wsypałam
natkę pietruszki.
Rybę rozmroziłam.
Do płaskiego garnka wlałam
mleko.Wsypałam
kurkumę (dla koloru).
Przełożyłam filety do garnka.
Gotowałam
rybę w
mleku przez około 5 minut.Można ją też ugotować na parze.
Ugotowaną
rybę wyjęłam i odcisnęłam z
mleka.Przełożyłam ją do miski z
ziemniakami.
Rozdrobniłam i połączyłam składniki np. widelcem.Wbiłam
jajko.
Wsypałam
tartą bułkę, dodałam
sos ostrygowy,
sok z cytryny,
sól i
pieprz.Dokładnie wszystko wymieszałam.
Uformowałam kotleciki.
Można je obtoczyć w
kaszce kukurydzianej.
Ale mnie osobiście bardziej smakowały obtoczone w
bułce tartej.Jak wolicie to można je obtoczyć w
mące,
jajku i
bułce tartej,
Rozgrzałam na patelni
olej.Smażyłam kotleciki przez około 5 minut z każdej strony.
Kolej na sos:Do miseczki starłam
kiszone ogórki.Odcisnęłam z nich sok.Następnie dodałam pozostałe składniki.
Wlałam
jogurt,
majonez,
musztardę,
śmietanę i
chrzan.
Wszystko wymieszałam.
Wyszły chrupiące i pyszne.Smacznego!