Wykonanie
Robiliście kotlety rybne? Ja ostatnio testowałam ten przepis. Smakosze
rybnych przysmaków z pewnością będą usatysfakcjonowani:)
Składniki na kotlety:· 500 dkg filetów ulubionej
ryby· 1 kg
ziemniaków· 2 łyżki posiekanej
natki pietruszki· 2 łyżki
soku z cytryny i szczypta startej skórki· 3
jajka·
sól i
pieprz·
mąka i
bułka tarta (do panierki)·
oliwa z oliwek do smażeniaSkładniki na sos
kaparowy· 1 szklanka
majonezu· 6 łyżek gęstej, kwaśnej
śmietany· 1 łyżka
chrzanu· 2 łyżki
musztardy· 4 łyżki
kaparów, odsączonych lub opłukanych z
soli, posiekanych· 1
cebula (drobno pokrojona)· 4 łyżki
startego sera (np.
Parmezanu lub Pecorino)· świeżo zmielony
pieprz i ewentualnie
sól do smakuWszystkie składniki sosu wymieszać w miseczce.Przygotowanie:
Rybę skropić
sokiem z cytryny, doprawić
solą i
pieprzem (można dodać gałązkę ulubionych
ziół), wstawić do piekarnika w naczyniu żaroodpornym – piec 20 minut w temp. 200 stopni. Odstawić do ostudzenia.
Ziemniaki obrać, ugotować w posolonej wodzie, wystudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Delikatnie połączyć rozdrobnione
mięso ryby, starte
ziemniaki,
natkę pietruszki, sok i
skórkę z cytryny, 2
jajka, oraz 2 łyżki sosu
kaparowego. Doprawić świeżo zmielonym
pieprzem i ewentualnie
solą.Uformować kotlety, obtoczyć je w
mące, następnie w
jajku, a na koniec w
bułce tartej. Na patelni rozgrzać
olej lub
oliwę na wysokość około 1,5 cm. Gdy będzie gorący, włożyć kotlety i smażyć je przez około 4 - 5 minut z każdej strony, uważając, aby za szybko się nie rumieniły i nie przypaliły. Regulować wielkość płomienia (ma nie być za duży, ale tłuszcz cały czas musi skwierczeć).Kotlety podawać gorące, z sosem
kaparowym i ulubioną
sałatką.