Wykonanie
Pomysł na zapiekankę powstał spontanicznie - w planie były
rybne kotlety jako jedno z dwudziestu dań na wigilijnym
stole, ale że zegar w ten szczególny dzień zdawał się odmierzać czas zdecydowanie szybciej niż zwykle, skończyło się na zapiekance. Pomimo dużej ilości konkurencyjnych potraw, spisała się smakowicie i wiem, że nie będziemy czekać do grudnia, by zaprosić ją ponownie na kolację:)
Składniki:500 dkg filetów ulubionej
ryby1 kg
ziemniaków2 łyżki posiekanej
natki pietruszki1
por (biała część)2 łyżki
soku z cytryny2
jajka1/2
cebuli1 łyżka
chrzanu1 łyżka
musztardysól i
pieprzoliwa z oliwekZiemniaki obrać, ugotować w posolonej wodzie (gotować krócej niż standardowo, około10-15 minut), wystudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Rybę skropić
sokiem z cytryny.
Pora posiekać w półksiężyce, wrzucić go na rozgrzaną na patelni
oliwę z oliwek, zmniejszyć ogień, dusić chwilę aż zacznie robić się szklisty, a następnie wyłożyć na niego
rybne filety. Dusić pod przykryciem około 3-4 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, przestudzić, rozdrobnić
rybę. Połączyć rozdrobnione
mięso ryby, duszony
por, starte
ziemniaki, posiekaną
natkę pietruszki, oraz
jajka,
chrzan i
musztardę. Doprawić świeżo zmielonym
pieprzem i ewentualnie
solą. Przełożyć do wysmarowanego
oliwą naczynia, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 20 minut.