ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka rybno-ziemniaczana

Zapiekanka rybno-ziemniaczana

nazwa

Wykonanie

Pomysł na zapiekankę powstał spontanicznie - w planie były rybne kotlety jako jedno z dwudziestu dań na wigilijnym stole, ale że zegar w ten szczególny dzień zdawał się odmierzać czas zdecydowanie szybciej niż zwykle, skończyło się na zapiekance. Pomimo dużej ilości konkurencyjnych potraw, spisała się smakowicie i wiem, że nie będziemy czekać do grudnia, by zaprosić ją ponownie na kolację:)
Składniki:
500 dkg filetów ulubionej ryby
1 kg ziemniaków
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 por (biała część)
2 łyżki soku z cytryny
2 jajka
1/2 cebuli
1 łyżka chrzanu
1 łyżka musztardy
sól i pieprz
oliwa z oliwek
Ziemniaki obrać, ugotować w posolonej wodzie (gotować krócej niż standardowo, około10-15 minut), wystudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rybę skropić sokiem z cytryny. Pora posiekać w półksiężyce, wrzucić go na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek, zmniejszyć ogień, dusić chwilę aż zacznie robić się szklisty, a następnie wyłożyć na niego rybne filety. Dusić pod przykryciem około 3-4 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, przestudzić, rozdrobnić rybę. Połączyć rozdrobnione mięso ryby, duszony por, starte ziemniaki, posiekaną natkę pietruszki, oraz jajka, chrzan i musztardę. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Przełożyć do wysmarowanego oliwą naczynia, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 20 minut.
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2014/01/zapiekanka-rybno-ziemniaczana.html