ßßß Cookit - przepis na Kotleciki rybne.

Kotleciki rybne.

nazwa

Wykonanie

Piątek z rybą VIII.
Byłam mała przerwa z tymi piątkami, ale dziś powrót ! 0
Trochę inaczej.
Pyszne kotleciki z ryby i ziemniaki, które zasmakują nawet niejadkom ( testowane na dzieciach ).
Oczywiście jak zawsze mega proste w przygotowaniu :)
Składniki :
* 500 g ryby ( nie ma większego znaczenia jakiej użyjesz ja dałam dorsza ),
* 400 g ziemniaków,
* 150 ml mleka,
* 2 liście laurowe,
* sól, pieprz,
* 1 łyżka majonezu,
* 1 łyżka chrzanu lub musztardy,
* 3 łyżki natki pietruszki,
* 1 jajko,
* 1/2 szklanki bułki tartej,
* olej do smażenia,
Przygotowanie :
Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i odparuj, pozostaw do ostygnięcia.
W między czasie przygotuj rybę.
Rybę oczyść włóż do garnka, zalej mlekiem, dodaj liście laurowy. Gotuj rybę przez 10 minut, odcedź i zostaw do przestygnięcia.
Chłodne ziemniaki i rybę zmieszaj z natką pietruszki, majonezem, chrzanem / musztardą oraz dużą szczyptą soli i pieprzu.
Masę odstaw do schłodzenia do lodówki na minimum godzinę.
Z zimnej masy formuj kotleciki o grubości około 2 cm.
Obtocz w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej.
Smaż na rozgrzanym oleju 5 minut z każdej strony ( aż będą złote ).
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2013/10/kotleciki-rybne.html