Wykonanie
Piątek z
rybą VIII.Byłam mała przerwa z tymi piątkami, ale dziś powrót ! 0Trochę inaczej.Pyszne kotleciki z
ryby i
ziemniaki, które zasmakują nawet niejadkom ( testowane na dzieciach ).Oczywiście jak zawsze mega proste w przygotowaniu :)Składniki :* 500 g
ryby ( nie ma większego znaczenia jakiej użyjesz ja dałam
dorsza ),* 400 g
ziemniaków,* 150 ml
mleka,* 2
liście laurowe,*
sól,
pieprz,* 1 łyżka
majonezu,* 1 łyżka
chrzanu lub
musztardy,* 3 łyżki
natki pietruszki,* 1
jajko,* 1/2 szklanki
bułki tartej,*
olej do smażenia,Przygotowanie :
Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i odparuj, pozostaw do ostygnięcia.W
między czasie przygotuj
rybę.
Rybę oczyść włóż do garnka, zalej
mlekiem, dodaj
liście laurowy. Gotuj
rybę przez 10 minut, odcedź i zostaw do przestygnięcia.Chłodne
ziemniaki i
rybę zmieszaj z
natką pietruszki,
majonezem,
chrzanem /
musztardą oraz dużą szczyptą
soli i
pieprzu.Masę odstaw do schłodzenia do lodówki na minimum godzinę.Z zimnej masy formuj kotleciki o grubości około 2 cm.Obtocz w roztrzepanym
jajku a następnie w
bułce tartej.Smaż na rozgrzanym
oleju 5 minut z każdej strony ( aż będą złote ).