Wykonanie
Ryba na patelni? no raczej w piątki się to robi, no ale że my dziś nie mieliśmy żadnych rehabilitacji i innych terapii z Kamilem, a w lodówce były dwa ładne kawałki lodowatej miruny tak więc na obiad była smażona
rybka, Wyszła rewelacyjnie. Ja byłem zadowolony a żonie jak zawsze bardzo smakowało..Składniki- dwa kawałki
ryby,filety (moja to miruna - bez glazury)-
sól-
pieprz-
mąka-
bułka tarta- 2
jajka (może być też jedno)-
olej-
masło roślinne-
ziemniaki-
mlekoPrzygotowanie :Aby
ryba się odmroziła, wyłożyłem ją na tacy, pokroiłem w kawałki i posoliłem oraz popieprzyłem z każdej strony.
Ryba sobie leży, ja obieram
ziemniaki i się gotują do obiadu.....
Ziemniaki prawie gotowe, więc zabieram się za smażenie
ryby.Każdy kawałek maczam w
jajku wymieszanyn z
solą i
pieprzem.
Potem obtaczam w
mące i znowu do
jajka, na końcu obtaczam jeszcze w
bułce tartej. Gotowe
ryby wrzucam na rozgrzaną patelnie gdzie wlałem troszkę
oleju do rozgrzania i
potem wrzuciłem
masła roślinnego aby
ryba miała w czym pływać.Smażymy
ryby aż do pięknego zarumienienia obu stron.
Rybka ma być miękka i krucha.Gotową
rybkę podaję z puree ziemniaczanym ( ugotowane
ziemniaki lekko podlane
mlekiem i z odrobiną
masła roślinnego - udukać ).Jedyne obce "ciało" to surówka z
kapusty - kupna - meksykańska bo taka była.
