Wykonanie
Składniki:- 500g białej ugotowanej
ryby- 40g
suszonych grzybów- 50g
śmietankowego serka, np. kanapkowy- 1-2 łyżeczki
chrzanu- 1 łyżka posiekanej
natki pietruszki- 2
jajka- ok. 20g
bułki tartej-
sól i
pieprz-
olej do głębokiego smażeniaSposób przygotowania:1.
Grzyby moczymy kilka godzin, następnie gotujemy 15 min., studzimy i kroimy na drobno.2.
Rybę rozdrabniamy, jeśli jest potrzeba pozbywamy się ości.3. Do miski wrzucamy
grzyby,
rybę, dodajemy
chrzan, jedno
jajko, 10g
bułki tartej,
serek,
natkę pietruszki, dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Z masy formujemy paluchy (jeżeli jest zbyt lepka można dodać odrobinę
bułki).4. Każdy paluch obtaczamy w roztrzepanym
jajku i pozostałej
bułce, następnie smażymy w rozgrzanym
oleju, aż będą rumiane i chrupiące. Gotowe kładziemy na papierowe ręczniczki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z
ziemniakami i surówką.