Wykonanie

Pieczenie i dekorowanie pierników to chyba jedna z najprzyjemniejszych części przygotowań do świąt. Można wtedy puścić
wodze fantazji i przez chwilę poczuć się jak małe dziecko. Genialny sposób na relaks i oderwanie od problemów życia codziennego. W tym roku postanowiłam upiec dwa rodzaje pierników - pierwszy z nich bardziej klasyczny, na
mące razowej i miodzie, raczej nie ma tu wielu udziwnień. Drugi przepis (o ile wyjdzie) będzie już mniej tradycyjny, planuję trochę poeksperymentować.Składniki na kilkadziesiąt sztuk:550 g
mąki pszennej razowej,2/3 szklanki
mąki pszennej typ 405300 g
miodu naturalnego, lejącego70 - 100 g drobno zmielonego
ksylitolu120 g
masła,1
jajko,2 łyżeczki
sody oczyszczonej,opcjonalnie
kakao dla nadania koloru (2 łyżeczki).szczypta
soliDomowa
przyprawa korzenna:
cynamon mielony (4 łyżeczki),
goździki mielone (2 łyżeczki),
kardamon mielony (2 łyżeczki),
gałka muszkatołowa mielona (1 łyżeczka),
kolendra mielona (1/2 łyżeczki)
imbir mielony (2 łyżeczki)Przygotowanie:1.
Masło topimy z
ksylitolem.2.
Przyprawy dodajemy do miski z przesianą
mąką,
kakao,
solą,
sodą i
jajkiem. Mieszamy i dodajemy
miód, następnie
masło z
ksylitolem.3. Wyrabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, następnie wałkujemy na grubość kilku mm i wykrawamy dowolne kształty.4. Pieczemy 5-8 minut w 180 stopniach.5. Po wystygnięciu dekorujemy pierniki lukrem, posypujemy dodatkami.**************************************************************************
LUKIERPodstawa, czyli biały
lukier - ucieram zmielony na puder
ksylitol z odrobiną gorącej
wody i
sokiem z cytryny. Robię to zawsze na oko, tak żeby powstała odpowiednia konsystencja. Kolorowy
lukier uzyskałam metodą domową (oprócz błękitu i jasnozielonego, który wyjątkowo zrobiłam za pomocą barwników) dodając w niewielkich ilościach różnych produktów spożywczych:Żółty -
kurkumaPomarańczowy -
kurkuma i sok z
buraka; ewentualnie sok z
marchewkiCiemnozielony - odrobina soku ze
szpinaku i
młody jęczmień w proszku.Fioletowy - sok z
jagód i sok z
burakaMoże się zdarzyć, że za bardzo rozrzedzicie
lukier np.
sokiem z
buraka. Dodajcie wtedy więcej pudru z
ksylitolu. Jeśli zdecydujecie się jednak na zakup gotowych kolorów, koniecznie przeczytajcie mój wpis o bezpiecznych barwnikach w żywności - klik .**************************************************************************DODATKIJak widzicie na zdjęciu, użyłam zarówno sztucznych dekoracji (nie mogłam się oprzeć
cukrowym śnieżynkom) jak i naturalnych - czarny
sezam,
jagody goi,
płatki migdałów. Oprócz tego możecie użyć także:
rodzynek,
suszonej żurawinypestek
słonecznika czy dyni,skórki z cytryny/pomarańczy/limonki,zmielonych
orzechówwiórków kokosowych.Miłej zabawy! :)
