Wykonanie

Sposób aby z zupełnie
banalnych składników takich jak
mięso mielone i
ziemniaki stworzyć niebanalne danie.
Mięso po dodaniu
jabłka i
chili smakuje świetnie, a lekkie
koperkowe puree bardzo dobrze się z nim komponuje.Zapiekanka z
mięsem mielonym i
jabłkiem pod pierzynką z puree ziemniaczanegoSkładnikiwarstwa
mięsna400g
mięsa mielonego1
cebula1
jabłko4 łyżeczki
musztardymajeranek lub
zioła prowansalskiechilisól,
pieprzsos
serowy1
jajkopół szklanki
startego sera żółtego2 łyżki
śmietany 18%puree0,5kg
młodych ziemniakówpęczek
koperku0,5 szkalnki
mlekasól,
pieprzłyżka
masłaSposób przygotowaniaKrok 1
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać starte na grubych oczkach
jabłko, dusić przez chwilę. Dodać
musztardę i
przyprawy, następnie
mięso mielone. Dusić do momentu aż
mięso będzie miękkie.Krok 2
Jajo,
śmietanę i
ser wymieszać w kubku.Krok 3
Ziemniaki ugotować na miękko, odlać
wodę. Zalać
ziemniaki mlekiem, przyprawić i zmiksować na puree, dodać posiekany
koperek.Krok 4Dno naczynka do zapiekania posmarować, układać warstwami najpierw
mięso, później sos
serowy, a na górze puree ziemniaczane. Zapiekać około 30-40min w 200 stopniach. Do zarumienienia pureeVN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (4 votes cast)Zapiekanka z
mięsem mielonym i
jabłkiem pod pierzynką z puree ziemniaczanego, 10.0 out of 10 based on 4 ratingsPodobne wpisyLasagneZapiekanka ziemniaczana z
kapustą kiszonąZapiekanka ziemniaczana z
kapustą i
kiełbaskąMakaronowa zapiekanka z
soczewicą
Szparagi pod beszamelem