Wykonanie
(ten przepis nie został jeszcze oceniony)Zapiekanka ziemniaczana z
kurczakiem i
kalafiorem to sycący, pyszny i zdrowy pomysł na obiad. Aby zachwycić się jej smakiem należy na początku przygotować wszystkie składniki, co zabierze nam trochę czasu. Jednak jak zapewne się domyślacie, warto go znaleźć. Dania nie powinno się kroić od razu po wyjęciu z piekarnika tylko odczekać około 20 minut.
Woda, która odparowała z warzyw musi się wchłonąć w całości w zapiekankę. Najlepiej odstawić ją na około 30 minut, a później na dużej mocy piekarnika po prostu odgrzać. Zapiekankę możecie doprawiać dodatkowo ulubionymi
ziołami, to jest danie, przy którym można eksperymentować 🙂Spróbujcie też innych przepisów na zapiekanki:Zapiekanka z
kapustą i
mięsem mielonymZapiekanka makaronowa z
mięsem mielonymZapiekanka z
kiełbasą i
ziemniakamiPorcji: 8 Czas gotowania: 2 godzinySkładniki5 średnich
ziemniakówmały
kalafiorłyżka
masła2
cebule4 ząbki
czosnku500 g
mięsa drobiowego (najlepiej z udek)łyżka
przyprawy gyrosłyżeczka
słodkiej paprykiłyżeczka
ostrej paprykiłyżeczka
ziół prowansalskichgarść żółtego,
ostrego sera400 g kwaśnej
śmietany 18%szczypta
gałki muszkatołowej2
jajkasól i
pieprz do smakuPrzepis1
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia i kroimy w grube plastry. Układamy je na dnie naczynia żaroodpornego.2
Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie 15 minut i odstawiamy do ostygnięcia.3Na patelni rozgrzewamy
masło, dodajemy na patelnię
cebulę pokrojoną w
pióra oraz posiekane ząbki
czosnku. Kiedy się zeszklą dodajemy
kurczaka oraz
przyprawy: gyros,
paprykę słodką i ostrą,
zioła prowansalskie. Smażymy na dużym ogniu do zrumienienia. Doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku. Następnie przekładamy
mięso na plastry
ziemniaków, do naczynia żaroodpornego.4Następnie na
mięso wykładamy różyczki
kalafiora i posypujemy je
serem. Po czym polewamy zapiekankę
śmietaną wymieszaną z
jajkami oraz
gałką muszkatołową. Całość oprószamy
solą i
pieprzem.5Pieczemy w piekarniku góra- dół w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Gdyby zapiekanka za bardzo się rumieniła, przykryjcie ją folią aluminiową.PoradyWarstwy zapiekanki to kolejno (od dołu)
ziemniaki,
mięso z
cebulą,
kalafior,
ser,
śmietana z
jajkiem.








