ßßß Cookit - przepis na Hiszpański omlet

Hiszpański omlet

nazwa

Wykonanie

W piątek spotkała mnie bardzo miła niespodzianka. Rano kurier przyniósł mi paczkę, niespodziankę. W środku były produkty rodem z Hiszpanii - oliwki, fasola, oliwa czy sos. Paczka niespodzianka związana była z rozpoczynającym się właśnie w Lidlu tygodniem hiszpańskim. Nie mam ostatnio zbyt dużo czasu na gotowanie, więc zaczęłam przeglądać książki w poszukiwaniu szybkich przepisów, w których mogłabym wykorzystać produkty, które właśnie dostałam. Koniec końców padło na omlet hiszpański z książki Nigelli. Nie zrobiłam go dokładnie tak jak w książce, a jedynie się na tym przepisie wzorowałam.
Składniki:
225g młodych ziemniaków, pokrojonych w małe kawałki
4 jajka
4 pomidorki koktajlowe
1 cebula, posiekana
50g startego sera sera
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka masła
odrobina oleju
sól i pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować, aż będą miękkie i odlać wodę. W misce roztrzepać jajka trzepaczką, dodać pokrojone pomidorki oraz tarty ser, natkę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodać odparowane ziemniaki. Na małej patelni o grubym dnie rozgrzać masło z odrobiną oleju, i zezłocić cebulę. Następnie wlać na patelnie jajeczną mieszankę i smażyć przez 5 minut na niewielkim ogniu.
Gdy omlet jest ścięty od dołu przewrócić na drugą stronę (ja przewróciłam na drugą patelnię) i podsmażać z drugiej strony. (Nigella proponuje wstawienie patelni o żaroodpornej rączce pod grzałkę grilla w piekarniku).
Omlet przełożyć na talerz i zostawić do ostygnięcie. Gdy ostygnie, pokroić go na 4 duże albo 8 małych trójkątnych porcji.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/08/Hiszpanski-omlet.html