Wykonanie
W piątek spotkała mnie bardzo miła niespodzianka. Rano kurier przyniósł mi paczkę, niespodziankę. W środku były produkty
rodem z Hiszpanii -
oliwki,
fasola,
oliwa czy sos. Paczka niespodzianka związana była z rozpoczynającym się właśnie w Lidlu tygodniem hiszpańskim. Nie mam ostatnio zbyt dużo czasu na gotowanie, więc zaczęłam przeglądać książki w poszukiwaniu szybkich przepisów, w których mogłabym wykorzystać produkty, które właśnie dostałam. Koniec końców padło na omlet hiszpański z książki Nigelli. Nie zrobiłam go dokładnie tak jak w książce, a jedynie się na tym przepisie wzorowałam.
Składniki:225g
młodych ziemniaków, pokrojonych w małe kawałki4
jajka4
pomidorki koktajlowe1
cebula, posiekana50g
startego sera sera1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1 łyżeczka
masłaodrobina
olejusól i
pieprzWykonanie:
Ziemniaki ugotować, aż będą miękkie i odlać
wodę. W misce roztrzepać
jajka trzepaczką, dodać pokrojone
pomidorki oraz tarty
ser,
natkę i dopraw do smaku
solą i
pieprzem. Dodać odparowane
ziemniaki. Na małej patelni o grubym dnie rozgrzać
masło z odrobiną
oleju, i zezłocić
cebulę. Następnie wlać na patelnie jajeczną mieszankę i smażyć przez 5 minut na niewielkim ogniu.Gdy omlet jest ścięty od dołu przewrócić na drugą stronę (ja przewróciłam na drugą patelnię) i podsmażać z drugiej strony. (Nigella proponuje wstawienie patelni o żaroodpornej rączce pod grzałkę grilla w piekarniku).Omlet przełożyć na talerz i zostawić do ostygnięcie. Gdy ostygnie, pokroić go na 4 duże albo 8 małych trójkątnych porcji.
/wydrukuj przepis/