Wykonanie
Można zjeść smacznie, nie wydając przy tym wielkich pieniędzy na
kawior, płetwy rekina,
stek z kangura czy
żabie udka. Co więcej, można zjeść smacznie, nie spędzając w kuchni wielu godzin. I nie mam tu na miejscu jedzenia na
mieście czy na wynos. Hiszpańska tortilla/włoska frittata jest właśnie przykładem takiej smacznej potrawy, pomysłem na obiad szybki a przy tym tani. Można użyć różnych składników, ale podstawą tortilli/frittaty są
jajka i
ziemniaki (we Włoszech ewentualnie
makaron). A skąd to niezdecydowanie w nazewnictwie? To nic skomplikowanego, ta sama potrawa,zrobiona z takich samych składników, inną nazwę nosi we Włoszech, inną w Hiszpanii. We Włoszech jest frittatą, a w Hiszpanii tortillą.
Włoska frittata/hiszpańska tortilla - składniki:- 6
jajek,- 3 ugotowane
ziemniaki- 1
cebula- 1/2
czerwonej papryki- 1/2
żółtej papryki- 1/2
pomidora-
sól,
pieprz-
natka pietruszki-
szczypiorek-
starty ser żółty-
olej, najlepiej rzepakowyWłoska frittata/hiszpańska tortilla - przygotowanie:Ugotowane
ziemniaki kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy pokrojoną
cebulę, po ok. 3 minutach dodajemy do niej
paprykę. Po kolejnych 5 minutach dodajemy
ziemniaki i
pomidory.
Jajka roztrzepujemy z posiekaną
pietruszką, starkowanym na grubej tarce
serem i doprawiamy
pieprzem i
solą. Masą jajeczną rozlewamy na podsmażone warzywa. Smażymy na małym ogniu aż
jajka zaczną się ścinać. Dobrze jest patelnię przykryć, aby ułatwić ścinanie. Frittatę odwracamy na drugą stronę za pomocą talerza i podsmażamy jeszcze minutę.Gotową frittatę/tortillę posypujemy
szczypiorkiem.Smacznego!!