ßßß
 Włoska frittata/hiszpańska tortilla - składniki:- 6 jajek,- 3 ugotowane ziemniaki- 1 cebula- 1/2 czerwonej papryki- 1/2 żółtej papryki- 1/2 pomidora- sól, pieprz- natka pietruszki- szczypiorek- starty ser żółty- olej, najlepiej rzepakowyWłoska frittata/hiszpańska tortilla - przygotowanie:Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę, po ok. 3 minutach dodajemy do niej paprykę. Po kolejnych 5 minutach dodajemy ziemniaki i pomidory. Jajka roztrzepujemy z posiekaną pietruszką, starkowanym na grubej tarce serem i doprawiamy pieprzem i solą. Masą jajeczną rozlewamy na podsmażone warzywa. Smażymy na małym ogniu aż jajka zaczną się ścinać. Dobrze jest patelnię przykryć, aby ułatwić ścinanie. Frittatę odwracamy na drugą stronę za pomocą talerza i podsmażamy jeszcze minutę.Gotową frittatę/tortillę posypujemy szczypiorkiem.Smacznego!!
Włoska frittata/hiszpańska tortilla - składniki:- 6 jajek,- 3 ugotowane ziemniaki- 1 cebula- 1/2 czerwonej papryki- 1/2 żółtej papryki- 1/2 pomidora- sól, pieprz- natka pietruszki- szczypiorek- starty ser żółty- olej, najlepiej rzepakowyWłoska frittata/hiszpańska tortilla - przygotowanie:Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę, po ok. 3 minutach dodajemy do niej paprykę. Po kolejnych 5 minutach dodajemy ziemniaki i pomidory. Jajka roztrzepujemy z posiekaną pietruszką, starkowanym na grubej tarce serem i doprawiamy pieprzem i solą. Masą jajeczną rozlewamy na podsmażone warzywa. Smażymy na małym ogniu aż jajka zaczną się ścinać. Dobrze jest patelnię przykryć, aby ułatwić ścinanie. Frittatę odwracamy na drugą stronę za pomocą talerza i podsmażamy jeszcze minutę.Gotową frittatę/tortillę posypujemy szczypiorkiem.Smacznego!!