ßßß Cookit - przepis na Włoska frittata - hiszpańska tortilla, czyli obiad na szybko

Włoska frittata - hiszpańska tortilla, czyli obiad na szybko

nazwa

Wykonanie

Można zjeść smacznie, nie wydając przy tym wielkich pieniędzy na kawior, płetwy rekina, stek z kangura czy żabie udka. Co więcej, można zjeść smacznie, nie spędzając w kuchni wielu godzin. I nie mam tu na miejscu jedzenia na mieście czy na wynos. Hiszpańska tortilla/włoska frittata jest właśnie przykładem takiej smacznej potrawy, pomysłem na obiad szybki a przy tym tani. Można użyć różnych składników, ale podstawą tortilli/frittaty są jajka i ziemniaki (we Włoszech ewentualnie makaron). A skąd to niezdecydowanie w nazewnictwie? To nic skomplikowanego, ta sama potrawa,zrobiona z takich samych składników, inną nazwę nosi we Włoszech, inną w Hiszpanii. We Włoszech jest frittatą, a w Hiszpanii tortillą.
Włoska frittata/hiszpańska tortilla - składniki:
- 6 jajek,
- 3 ugotowane ziemniaki
- 1 cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 pomidora
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- szczypiorek
- starty ser żółty
- olej, najlepiej rzepakowy
Włoska frittata/hiszpańska tortilla - przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę, po ok. 3 minutach dodajemy do niej paprykę. Po kolejnych 5 minutach dodajemy ziemniaki i pomidory. Jajka roztrzepujemy z posiekaną pietruszką, starkowanym na grubej tarce serem i doprawiamy pieprzem i solą. Masą jajeczną rozlewamy na podsmażone warzywa. Smażymy na małym ogniu aż jajka zaczną się ścinać. Dobrze jest patelnię przykryć, aby ułatwić ścinanie. Frittatę odwracamy na drugą stronę za pomocą talerza i podsmażamy jeszcze minutę.
Gotową frittatę/tortillę posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego!!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/07/frittata-z-ziemniakami-czyli-obiad-na.html