Wykonanie
Carnitas, czyli dosłownie "
mięska"to potrawa kuchni meksykańskiej, wywodząca się ze stanu Michoacán. Dzięki powolnemu pieczeniu i dodatkowi przypraw otrzymujemy miękkie kawałeczki
mięsa o niesamowicie pysznym smaku i aromacie. Możemy podać je na różne sposoby: z
ryżem, z
ziemniakami, w tortilli, w taco, w bułkach jak burgery, w chlebkach
pita... dziesiątki zastosowań a każde przepyszne! Musicie koniecznie spróbować! Podobnie jak Beouf Bourguignon, jest to danie, które nie wymaga od nas wysiłku i robi się praktycznie samo. Jego przygotowanie możemy również przerwać, by dokończyć danie później. Przepis na podstawie My Kitchen Escapades i Foodwishes .

600 g
karkówki wieprzowej1 duża
cebula, obrana, posiekana1 mała czerwona
papryczka chili - pokrojona w plasterki1
pomarańcza - obieramy skórkę i wyciskamy sok1/2 szklanki
oleju2
listki laurowe1 łyżeczki cuminu (
kmin rzymski, nie
kminek)1 łyżeczka
oregano1/3 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
soli1 łyżeczka świeżo mielonego
czarnego pieprzu3 ząbki
czosnku, obrane, posiekane1.
Karkówkę wieprzową kroimy w drobne kawałki - kąski - ok. 2 x 2 cm. Kawałki
mięsa przekładamy do garnka, w którym będziemy zapiekać potrawę. Powinien to być zatem garnek żaroodporny lub stalowy (bez plastikowych elementów), z pokrywką.
Pomarańczę obieramy cienko ze skórki, tak, by pod skórka nie było albedo, czyli "białej' części
owocu, ponieważ jest gorzkie.Do garnka z
mięsem dodajemy skórkę z
pomarańczy, sok,
olej,
cebulę,
chili,
czosnek oraz
przyprawy. Mieszamy. Nakrywamy garnek pokrywką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez 1,5 godziny.Po upieczeniu
mięsa możemy przerwać przygotowywanie potrawy - ostudzony garnek z
mięsem można przechowywać w lodowce nawet do następnego dnia .2. Gdy
mięso skończy się piec, stawiamy garnek ostrożnie na palniku kuchenki i odkrywamy. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu, by
mięso się nie przypaliło, aż sos odparuje, tak by pozostała go jedynie niewielka ilość.Na tym etapie możemy przerwać przygotowywanie potrawy - ostudzony garnek z
mięsem można przechowywać w lodowce nawet do następnego dnia .3.
Mięso wyjmujemy z garnka za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z piekarnika. Zapiekamy z użyciem funkcji "grill", aż wierzch naszych carnitas będzie rumiany - stanowi to świetny kontrast z miękkim i soczystym
mięsem pod
spodem.

możemy podać z:-
ryżem limonkowym,- salsa z
avocado,
pomidora i
cebuli,- smażoną
fasolą,- słupkami
ogórka skropionego
sokiem z limonki,-
chlebkiem typu
pita- kleksem kwaśnej
śmietany-
ostrym sosem
chili - salsa
roja- ... z czym tylko zechcecie :)