Wykonanie
Chili con carne (z hiszp.:
chili z
mięsem) – to tradycyjna potrawa kuchni tex-mex (meksykańsko- teksańskiej). Główne składniki to: różnego rodzaju
papryka chili,
cebula,
czosnek,
pomidory i mielone lub drobno siekane
mięso (zwykle
wołowina, czasem spotyka się inne, ale istnieją też wersje wegetariańskie).Potrawę
przyprawia się za pomocą
kminu rzymskiego (kuminu) i
pieprzu. Często dodaje się też inne składniki w tym ziarna
fasoli i
kukurydzy.Wszystkie składniki są drobno siekane lub rozcierane (w przypadku
fasoli i
kukurydzy czasem dodaje się je w całości), następnie krótko smażone i duszone.
Przyprawia się je dość intensywnie. Dzięki użyciu
pomidorów danie posiada czerwony kolor, a
papryce chili charakterystyczny, ostry smak.Ten fantastyczny przepis na
chili con carne dostałam od koleżanki - świetnej kucharki . Zostałam poczęstowana tym daniem u niej w domu - bo jak się okazuje,
chili con carne, to idealne danie na karnawałowe imprezy. Syci, rozgrzewa, pieści
kubki smakowe. Być może nie odważyłabym się użyć
kawy - bo to wydaje się dość odważny pomysł, ale wierzcie - ona jest w ogóle niewyczuwalna.
Daje zaś z pewnością nasycenie smaków. Wypróbujcie koniecznie. Przepis bazowy jest autorstwa Jamiego Olivera, ja go za radą koleżanki zmodyfikowałam - dałam
mięso mielone i dużo więcej
fasoli. Dzięki tej ostatniej danie jest bardziej sycące. Pominęłam
paprykę - teraz i tak jest poza sezonem. Pozostawiłam ją w przepisie, bo
jadłam i wersję z
papryką (bardzo smaczna). Przepis podaję po modyfikacji.Czas przygotowania: ok. 3-4h, poziom trudności: bardzo łatwe (nieco trudniejsze jest zdobycie składników,
kmin rzymski i laski
cynamonu można kupić w sklepach azjatyckich oraz w internecie). Ilość porcji - 10-12, można mrozić lub pasteryzować w słoikach - na szybki obiad dla zapracowanych w środku tygodnia. Jedna porcja ok. 426 kcal.Składniki:1,7 kg chudej mielonej
wołowiny500 ml gorącej
kawy3-4 suszone
papryczki chili albo czuszkikilka łyżek
oleju2 czubate łyżeczki mielonego
kminu rzymskiego (kuminu)2 czubate łyżeczki mielonej wędzonej
papryki (można też dać inną: słodką/ostrą)1 czubata łyżeczka
suszonego oregano2
liście laurowe2 średnie
cebule3–4 świeże
papryczki chili (pominęłam, bo suszone
chili były ostre)2 laski
cynamonu10 ząbków
czosnku, obranych i pokrojonych na plasterki
sólpieprz (opcjonalnie)4 x 400 g puszki pokrojonych
pomidorów3 płaskie łyżki
cukru - użyłam w zamian
syropu z agawy (niski IG)3 czerwone, żółte lub
pomarańczowe papryki, pokrojone na plasterki (w sezonie)3 x 400 g puszki
fasoli czerwonej (użyłam 700 g samodzielnie ugotowanej)Opcjonalnie do podania:kwaśna
śmietana,
natka pietruszki lub
kolendryryżUwagi: jeśli nie masz suszonych
papryczek chili, daj tylko świeże, albo użyj
płatków chili;
papryka wędzona jest trudno dostępna, a moim zdaniem nie jest niezbędna - można dać inną
paprykę, a jak mamy - dodać na 15 minut do garnka wędzoną
gruszkę - po czym wyjąć gdy odda już swój aromat daniu. W oryginalnym przepisie Jamie sugeruje by dać tylko dwie puszki
fasoli, czyli jakieś 480g po odcieku - to zdecydowanie za mało, lepiej dać 3 albo 4 puszki.Wykonanie:Zaparzyć
kawę, najlepiej w ekspresie. Nie za słabą. Gdy
kawa jeszcze jest gorąca, dodać do niej na kilka minut suszone
papryczki chili - żeby je nasączyć i namoczyć.Obrać i posiekać
cebulę.
Pomidory można zmiksować w miseczce.W największym, szerokim garnku, lekko rozgrzać
olej, dodać
kmin,
paprykę w proszku,
oregano,
liście laurowe, przemieszać - w niedługim czasie
przyprawy powinny oddać swój aromat. Dodać
cebulę i na małym ogniu smażyć ją aż zmięknie, około 7-10 minut.Jeśli używane będą świeże
chili - usunąć z nich pestki, posiekać dość drobno.
Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Wyjąć i posiekać
chili z
kawy.Do garnka z
cebulą dodać świeże
chili, laski
cynamonu, pokrojony
czosnek i sporą ilość
soli. Wlać 1/5
kawy. Przemieszać. Dodać
pomidory,
syrop z agawy albo
cukier i resztę
kawy. Dołożyć
mięso mielone, wymieszać by
mięso zostało rozdrobnione i połączyło się z sosem. Przykryć pokrywką i dusić na niedużym ogniu przez około 1,5 - 2 godziny. Dodać odsączoną
fasolę z puszki i
paprykę w strąkach - jeśli jest akurat na nią sezon. Dogotować jeszcze około 20 minut. Doprawić do smaku
solą i ewentualnie
pieprzem.
Chili con carne serwować gorące, na przykład z ugotowanym
ryżem. Warto posypać
natką pietruszki lub
kolendry. Można dać kleks
śmietany.Danie jest jeszcze smaczniejsze jak postoi kilka godzin i
potem je odgrzejemy.