Wykonanie
Enchiladas to jedno z tradycyjnych dań kuchni meksykańskiej. Jego nazwa wywodzi się od słowa "enchilar", oznaczającego "dodać
paprykę chili". Składa się ono z faszerowanych
mięsem tortilli, zapieczonych z sosem. Tym sposobem doszliśmy do sou, który przyda się nie tylko do enchiladas, ale do wszelkich dań kuchni meksykańskiej. Lub wszędzie tam, gdzie będziecie
mieć ochotę na pikantne meksykańskie smaki - można np. dodać go do
makaronu spaghetti z warzywami.
2 łyżki startej na grubej tarce
marchewki2 łyżki jak najdrobniej posiekanej
łodygi selera naciowego1/2 jak najdrobniej posiekanej
cebuli1-2 przeciśnięte ząbki
czosnku2 łyżki
mąki pszennej1 puszka krojonych
pomidorów lub passaty1 łyżeczka
chili (w proszku lub w płatkach) - ilość do smaku1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka kuminu (
kmin rzymski, nie
kminek)1 łyżka
brązowego cukrusól i świeżo mielony
czarny pieprz - do smaku
olej do smażeniaW rondlu rozgrzań niewielką ilość
oleju. Dodać
tarta marchew, siekaną
cebulę i
seler naciowy. Smażyć, mieszając, aż
cebula zrobi się szklista.Wówczas wsypać
mąkę. Mieszając, zrobić jasną zasmażkę, po czym dodać
pomidory z puszki wraz z zalewą. Następnie dodać przeciśnięty
czosnek, wszystkie
przyprawy i
cukier.
Chili dodajemy do smaku - najlepiej zacząć od mniejszej ilości i ja stopniowo zwiększać, aż osiągniemy pasujący nam poziom ostrości.Gotować sos ok. 10 minut, aż zgęstnieje a smaki się połączą.Pod koniec doprawić sos ewentualnie do smaku dodatkowym
chili,
solą i świeżo mielonym
czarnym pieprzem. Jeśli
sos jest za gesty, można dodać
wody.Sos można również utrzeć go zupełnej gładkości blenderem, jednak wówczas jego kolor będzie mniej intensywny. Ja nie ucierałam.