Wykonanie

Słyszeliście już o marce Amandin, producencie
napojów roślinnych i kremów orzechowych? Ja dowiedziałam się o jej istnieniu dopiero jakiś czas temu. Przeglądając sklepy internetowe w poszukiwaniu innych smaków moją uwagę przykuł
napój ryżowy z...
truskawkami i
bananem! Sama
marka powstała w Hiszpanii i zajmuje się produkcją zdrowej, ekologicznej żywności. Składniki pochodzą z lokalnych upraw położonych w regionie Walencja, w których stosuje się jedynie nawozy naturalne. Produkty nadają się do spożycia w szczególności przez osoby ze wszelkiego rodzaju alergiami i nietolerancją pokarmową, ponieważ nie zawierają laktozy, a w wielu przypadkach - również glutenu. Ponadto mogą być stosowane przez osoby będące na diecie bezmlecznej czy niskocholesterolowej, wegetarian, wegan i wszystkich tych, którzy - tak jak ja - uwielbiają poznawać nowe smaki. :)Z oferty
marki udało mi się dostać:-
napój z
orzechów tygrysich - horchatę- krem z
orzechów włoskich- krem z
migdałówPierwszy to
napój z
ryżu z dodatkiem musu z
truskawek,
banana i
syropu z agawy. Przyznam, że
napój ryżowy w czystej postaci jak dla mnie (obojętnie jakiej firmy) jest niezdatny do picia
solo, a tutaj miłe zaskoczenie -
napój smakował naprawdę świetnie. Plusem jest świetny skład (same organiczne produkty, w dodatku tylko te "potrzebne") i brak
białego cukru.

Drugi z kolei wiedziałam jak będzie smakował, a to wszystko przez moją "bardzo dobrą znajomość" z baobabem w proszku, który zachwycił mnie już podczas pierwszej degustacji.
Napój smakował bardzo podobnie do niego - lekko kwaskowy, nie za słodki. W smaku wyczułam lekką nutę
cynamonową, która sprawiła, że ten
napój stawiam na podium (ach, ta moja miłość do
cynamonu :))Horchaty również już miałam przyjemność próbować, więc ta wersja również mi odpowiadała. Horchatę produkuje się z
orzechów tygrysich, które w swojej pierwotnej postaci są lekko kwaskowe i dość twarde. Przed zjedzeniem zaleca się ich moczenie... a w
napoju takiej konieczności oczywiście nie ma :) Co ciekawe, Amandin jako pierwsza wypuściła go na rynek w opakowaniu kartonowym. Co do składu, mały minus:
napój zawiera bowiem stabilizatory: gumę guar i gumę ksantanową - które są jednak pochodzenia naturalnego, także w
sumie nie ma sie czego obawiać. Najbardziej pasuje mi w połączeniu z
kakao, jako baza do budyniu czy owsianki, a także... z kostkami
lodu :)

Kremem z
orzechów włoskich jestem absolutnie zachwycona. Jeszcze nigdy nie próbowałam
masła z tych
orzechów, a tym bardziej kremu do smarowania. Smak jest dość słodki, jednak przełamany charakterystycznym, przyjemnie gorzkim posmakiem
orzechów włoskich. Krem dostarcza sporo błonnika i kwasów omega 3, a ponadto nie zawiera rafinowanego
cukru. Słodzony jest
syropem ryżowym - jak reszta składników - organicznych. Konsystencja jest lekko żelowa, przypomina mi trochę bardzo gęsty
dżem, co jednak traktuję jako ciekawą nowinkę. Może być spożywany przez osoby uczulone na gluten.Z kremem z
migdałów już się kiedyś spotkałam i w tym przypadku także się nie zawiodłam. Skład jest równie dobry jak poprzednika. Pierwszy raz próbowałam go zgodnie z sugestią producenta do... przygotowania
napoju! Wystarczy rozpuścić dwie łyżki kremu w szklance
wody (chociaż ja wolę
mleko sojowe)... i mamy gotowy
napój migdałowy. Osobiście lubię go jeszcze trochę podgrzać :)Na koniec przepis na bazie
napoju ryżowego z baobabem, który przełamał
słodycz dodatków i nadał mocno owocowej nutki :) Gofry wyszły puszyste, delikatne jak chmurka i mocno
orzechowe. Do tego domowa, wiśniowa frużelina,
masło kasztanowe, pyszna
herbata migdałowa (która smakowała jak marcepan!)... i mamy śniadanie idealne ;-)***GOFRY Z
SERKA WIEDEŃSKIEGO/przepis autorski/100 g
serka wiedeńskiego50 g ekologicznego kremu z
orzechów włoskich35 g
mąki pszennej pełnoziarnistej15 g
mąki kokosowejłyżeczka ekstraktu
waniliowegołyżeczka
syropu klonowegoszczypta
soli1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniamałe
jajkoekologiczna horchata do rozrzedzenia masy(lub inny roślinny
napój)
olej kokosowy do natłuszczenia patelni
Serek wiedeński i krem zmiksować z
jajkiem, ekstraktem i
syropem,dodać obie
mąki,
sól i
proszek do pieczenia.Dodać tyle horchaty, by ciasto było gęste, ale swobodnie spływało z łyżki.Ciasto przelać do rozgrzanej i natłuszczonej gofrownicy.Piec ok. 7 minut lub do czasu, gdy możliwe będzie otwarcie urządzenia.Podawać z ulubionymi dodatkami.Smacznego!





Produktów Amandin szukajcie w sklepach internetowych ze zdrową żywnością.Więcej informacji znajdziecie na stronie internetowej producenta
