Wykonanie
Wczoraj przed północą, weszłam na chwilę zerknąć na statystyki,a moim oczom ukazała się informacja, że mój blog ma już...PÓŁ MILIONA WYŚWIETLEŃ!Z tej okazji chciałabym serdecznie podziękować wszystkim, którzy do mnie zaglądają.Cieszę się, że blog się Wam podoba.Mam także nadzieję, że ta liczba będzie stale rosnąć i niedługo stuknie milion :)Z tej okazji jutro na blogu ukaże się coś wyjątkowego!Gdyby nie Wy, prowadzenie tego bloga nie miałoby sensu.Dzięki, że jesteście :)Z tej okazji musiałam upiec coś specjalnego.Padło na muffina w wersji XXL z
owocami lata :)
Migdałowy* klonowy** muffin XXL z namoczonymi czipsami kokosowymi "Indian
Curry",
truskawkami i wiórkami
kokosa podany z
morelą i
czerwoną porzeczką
* ze zmielonymi ekologicznymi
migdałami Symbio** slodzony
syropem klonowym Bioline


/przepis autorski//1 duża porcja/40 g semoliny20 g
mąki kokosowej20 g ekologicznych zmielonych
migdałów (Symbio)szczypta
soli1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniaok. 80 g
serka waniliowego (3 łyżki)łyżka namoczonych czipsów
kokosowych (Tropicai)ok. 80 g
jogurtu naturalnego (3 łyżki)łyżka
syropu klonowego (Bioline)
mleko do rozrzedzenia ciasta (u mnie
ryżowe)duże
jajkokilka połówek
truskawekłyżeczka roztopionego
oleju kokosowegoczerwone porzeczki,
morele do podaniawiórki
kokosa do dekoracji
Mąki i
proszek do pieczenia przesiać do miski.W drugiej misce wymieszać
jajko,
sól,
serek jogurt,
syrop i
olej kokosowy.Połączyć zawartości obu misek.Jeżeli masa jest zbyt gęsta, rozrzedzić
mlekiem (u mnie było to konieczne).Piekarnik nagrzać do 200 stopni.Do ciasta wmieszać namoczone czipsy
kokosowe,następnie przełożyć do silikonowej formy na muffinę.Udekorować
truskawkami i wiórkami
kokosa.Piec ok. 25 minut w 200 stopniach(u mnie tryb "ciasto" - grzanie dolne + wentylator).Po tym czasie ostudzić i podawać z dodatkami.Smacznego!