ßßß
Migdałowy* klonowy** muffin XXL z namoczonymi czipsami kokosowymi "Indian Curry", truskawkami i wiórkami kokosa podany z morelą i czerwoną porzeczką
* ze zmielonymi ekologicznymi migdałami Symbio** slodzony syropem klonowym Bioline
/przepis autorski//1 duża porcja/40 g semoliny20 g mąki kokosowej20 g ekologicznych zmielonych migdałów (Symbio)szczypta soli1/3 łyżeczki proszku do pieczeniaok. 80 g serka waniliowego (3 łyżki)łyżka namoczonych czipsów kokosowych (Tropicai)ok. 80 g jogurtu naturalnego (3 łyżki)łyżka syropu klonowego (Bioline)mleko do rozrzedzenia ciasta (u mnie ryżowe)duże jajkokilka połówek truskawekłyżeczka roztopionego oleju kokosowegoczerwone porzeczki, morele do podaniawiórki kokosa do dekoracjiMąki i proszek do pieczenia przesiać do miski.W drugiej misce wymieszać jajko, sól, serek jogurt, syrop i olej kokosowy.Połączyć zawartości obu misek.Jeżeli masa jest zbyt gęsta, rozrzedzić mlekiem (u mnie było to konieczne).Piekarnik nagrzać do 200 stopni.Do ciasta wmieszać namoczone czipsy kokosowe,następnie przełożyć do silikonowej formy na muffinę.Udekorować truskawkami i wiórkami kokosa.Piec ok. 25 minut w 200 stopniach(u mnie tryb "ciasto" - grzanie dolne + wentylator).Po tym czasie ostudzić i podawać z dodatkami.Smacznego!