ßßß Cookit - przepis na Migdałowy biszkopt z patelni (bezglutenowy)

Migdałowy biszkopt z patelni (bezglutenowy)

nazwa

Wykonanie

Nie raz już wspominałam, że nie ma to, jak pyszne śniadanie, które zachęca na cały dzień. Ja kolejny raz przekonałam się, że siła tkwi w omletach. Są świetne. Czy to na słono, słodko; z dodatkami lub bez... po prostu bardzo, bardzo je lubię.
Mój dzisiejszy omlet jest puszysty i lekki, to za sprawą mąki z blanszowanych migdałów. Wspaniale aromatyczny, słodki, przełamany smakiem suszonej żurawiny. Polecam...
Składniki:
3 jajka
3 łyżki mąki z blanszowanych migdałów
garść suszonej, niesłodzonej żurawiny
2 - 3 krople olejku migdałowego do ciast
szczypta soli
1 czubata łyżka jogurtu naturalnego do podania
olej kokosowy do smażenia (lub masełko)
Jajka rozbijamy widelcem lub trzepaczką. Dodajemy mąkę migdałową, żurawinę, sól i aromat migdałowy. Całość razem mieszamy do połączenia składników.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wylewamy ciasto omletowe, zmniejszamy gaz i smażymy pod przykryciem około 3 minut (aż omlet się zrumieni i odchodzi od dna). Następnie przekręcamy i smażymy z drugiej strony (też pod przykryciem).
Gotowy omlet wykładamy na talerz. Polewamy jogurtem naturalnym i lekko posypujemy zmielonymi migdałami.
Smacznego...
Źródło:http://krzepa.blogspot.com/2014/04/migdaowy-biszkopt-z-patelni-bezglutenowy.html