Wykonanie
Nie raz już wspominałam, że nie ma to, jak pyszne śniadanie, które zachęca na cały dzień. Ja kolejny raz przekonałam się, że siła tkwi w omletach. Są świetne. Czy to na słono, słodko; z dodatkami lub bez... po prostu bardzo, bardzo je lubię.Mój dzisiejszy omlet jest puszysty i lekki, to za sprawą
mąki z blanszowanych
migdałów. Wspaniale aromatyczny, słodki, przełamany smakiem
suszonej żurawiny. Polecam...
Składniki:3
jajka3 łyżki
mąki z blanszowanych
migdałówgarść suszonej, niesłodzonej
żurawiny2 - 3 krople
olejku migdałowego do ciastszczypta
soli1 czubata łyżka
jogurtu naturalnego do podania
olej kokosowy do smażenia (lub masełko)
Jajka rozbijamy widelcem lub trzepaczką. Dodajemy
mąkę migdałową,
żurawinę,
sól i
aromat migdałowy. Całość razem mieszamy do połączenia składników.Na patelni rozgrzewamy
olej kokosowy, wylewamy ciasto omletowe, zmniejszamy gaz i smażymy pod przykryciem około 3 minut (aż omlet się zrumieni i odchodzi od dna). Następnie przekręcamy i smażymy z drugiej strony (też pod przykryciem).Gotowy omlet wykładamy na talerz. Polewamy
jogurtem naturalnym i lekko posypujemy zmielonymi
migdałami.
Smacznego...