ßßß Cookit - przepis na FIOLETOWA ZUPA - KREM Z KAPUSTY

FIOLETOWA ZUPA - KREM Z KAPUSTY

nazwa

Wykonanie

Dziś mam dla Was świetną propozycję na szybki, pożywny i naprawdę tani obiad. I co najważniejsze - zaskakująco pyszny!:) Zupa - krem z czerwonej kapusty, w przepięknym intensywnym, fioletowym - NATURALNYM - kolorze. Bez grama barwnika, oczywiście! Swój obłędny kolor zawdzięcza czerwonej kapuście i cały czas nadziwić się nie mogę, dlaczego właściwie nazywa się ona kapustą czerwoną skoro, jak w mordę strzelił, zupa wyszła fioletowa?!:DDD Podałam ją z ekspresowymi kluseczkami na kremowym serku z posiekanymi liśćmi szpinaku i kurkumą, ale możecie szpinak zastąpić koperkiem lub pietruszką, albo w ogóle darować sobie kluski, bo gwarantuję Wam, że i tak się najecie i będziecie zachwyceni jej smakiem! Kapusta, ziemniaki, bulion i trochę przypraw - wszystko to dało naprawdę przepyszny efekt i ta zupa na pewno wejdzie na stałe do mojego repertuaru:) Możecie przygotować ją nie tylko kiedy w portfelu zrobi się lekki przeciąg, ale również na proszony obiad, bo jest tak efektowna, że na pewno zrobi wrażenie na Waszych gościach:) Jakby nie było, musiała ująć Olgę Smile i Jury firmy KOTANYI, gdyż została wyróżniona w Konkursie na "Popisowe Danie" i nagrodzona zestawem Multiquick 5 BRAUN :DDD O, tutaj możecie podglądnąć moje zdjęcie;-P No, to zmykajcie po kapustę:D
SKŁADNIKI NA ZUPĘ:
1/2 główki kapusty czerwonej
2 cebule czerwone
4 ziemniaki
2 łyżeczki czosnku granulowanego (lub 2 ząbki świeżego przeciśniętego przez praskę)
4 łyżki oliwy z oliwek
3/4 łyżeczki pieprzu
3/4 soli
700 ml bulionu drobiowego/warzywnego
1/3 szklanki kwaśniej śmietany 18%
SKŁADNIKI NA KLUSECZKI TWAROGOWO - SZPINAKOWE:
200 g serka kremowego śmietankowego
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżeczki pietruszki suszonej
1/2 szklanki liści szpinaku
3/4 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki soli
DO OZDOBY:
mała marchew
brokuły
fasolka szparagowa
WYKONANIE:
ZUPA:
Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmaż krótko cebulę, a następnie d odaj do niej obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz poszatkowaną kapustę. Dosyp 3/4 łyżeczki soli, czosnek granulowany (lub świeży) i pieprz .
Wlej bulion i gotuj zupę do miękkości około 25- 30 minut.
Ugotowaną zupę zmiksuj wraz ze śmietaną na gładko w malakserze lub blenderem.
KLUSECZKI:
Serek kremowy wymieszaj z mąką, 1/3 łyżeczki soli, kurkumą oraz suszoną pietruszką i posiekanym drobniuteńko szpinakiem, a następnie zagnieć ciasto na kluseczki.
Ciasto zroluj w cienki wałek i pokrój na małe kluseczki.
Kluseczki gotuj w gorącej wodzie od wypłynięcia przez 5 minut. Odcedź.
DODATKI:
Marchew, brokuły i fasolkę ugotuj z odrobiną soli na parze.
Zupę podawaj z kluseczkami i gotowanymi warzywami. Ozdób kleksem kwaśniej śmietany. Smacznego!
Źródło:http://swiatilony.blogspot.com/2015/02/fioletowa-zupa-krem-z-kapusty.html