ßßß
Dziś mam dla Was świetną propozycję na szybki, pożywny i naprawdę tani obiad. I co najważniejsze - zaskakująco pyszny!:) Zupa - krem z czerwonej kapusty, w przepięknym intensywnym, fioletowym - NATURALNYM - kolorze. Bez grama barwnika, oczywiście! Swój obłędny kolor zawdzięcza czerwonej kapuście i cały czas nadziwić się nie mogę, dlaczego właściwie nazywa się ona kapustą czerwoną skoro, jak w mordę strzelił, zupa wyszła fioletowa?!:DDD Podałam ją z ekspresowymi kluseczkami na kremowym serku z posiekanymi liśćmi szpinaku i kurkumą, ale możecie szpinak zastąpić koperkiem lub pietruszką, albo w ogóle darować sobie kluski, bo gwarantuję Wam, że i tak się najecie i będziecie zachwyceni jej smakiem! Kapusta, ziemniaki, bulion i trochę przypraw - wszystko to dało naprawdę przepyszny efekt i ta zupa na pewno wejdzie na stałe do mojego repertuaru:) Możecie przygotować ją nie tylko kiedy w portfelu zrobi się lekki przeciąg, ale również na proszony obiad, bo jest tak efektowna, że na pewno zrobi wrażenie na Waszych gościach:) Jakby nie było, musiała ująć Olgę Smile i Jury firmy KOTANYI, gdyż została wyróżniona w Konkursie na "Popisowe Danie" i nagrodzona zestawem Multiquick 5 BRAUN :DDD O, tutaj możecie podglądnąć moje zdjęcie;-P No, to zmykajcie po kapustę:DSKŁADNIKI NA ZUPĘ:1/2 główki kapusty czerwonej2 cebule czerwone4 ziemniaki2 łyżeczki czosnku granulowanego (lub 2 ząbki świeżego przeciśniętego przez praskę)4 łyżki oliwy z oliwek3/4 łyżeczki pieprzu3/4 soli700 ml bulionu drobiowego/warzywnego1/3 szklanki kwaśniej śmietany 18%SKŁADNIKI NA KLUSECZKI TWAROGOWO - SZPINAKOWE:200 g serka kremowego śmietankowego1 szklanka mąki pszennej3 łyżeczki pietruszki suszonej1/2 szklanki liści szpinaku3/4 łyżeczki kurkumy1/3 łyżeczki soliDO OZDOBY:mała marchewbrokułyfasolka szparagowaWYKONANIE:ZUPA:Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmaż krótko cebulę, a następnie d odaj do niej obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz poszatkowaną kapustę. Dosyp 3/4 łyżeczki soli, czosnek granulowany (lub świeży) i pieprz .Wlej bulion i gotuj zupę do miękkości około 25- 30 minut.Ugotowaną zupę zmiksuj wraz ze śmietaną na gładko w malakserze lub blenderem.KLUSECZKI:Serek kremowy wymieszaj z mąką, 1/3 łyżeczki soli, kurkumą oraz suszoną pietruszką i posiekanym drobniuteńko szpinakiem, a następnie zagnieć ciasto na kluseczki.Ciasto zroluj w cienki wałek i pokrój na małe kluseczki.Kluseczki gotuj w gorącej wodzie od wypłynięcia przez 5 minut. Odcedź.DODATKI:Marchew, brokuły i fasolkę ugotuj z odrobiną soli na parze.Zupę podawaj z kluseczkami i gotowanymi warzywami. Ozdób kleksem kwaśniej śmietany. Smacznego!