Wykonanie

Dziś mam dla Was świetną propozycję na szybki, pożywny i naprawdę tani obiad. I co najważniejsze - zaskakująco pyszny!:) Zupa - krem z
czerwonej kapusty, w przepięknym intensywnym, fioletowym - NATURALNYM - kolorze. Bez grama barwnika, oczywiście! Swój obłędny kolor zawdzięcza
czerwonej kapuście i cały czas nadziwić się nie
mogę, dlaczego właściwie nazywa się ona
kapustą czerwoną skoro, jak w mordę strzelił, zupa wyszła fioletowa?!:DDD Podałam ją z ekspresowymi kluseczkami na kremowym
serku z posiekanymi liśćmi
szpinaku i
kurkumą, ale możecie
szpinak zastąpić
koperkiem lub
pietruszką, albo w ogóle darować sobie kluski, bo gwarantuję Wam, że i tak się najecie i będziecie zachwyceni jej smakiem!
Kapusta,
ziemniaki,
bulion i trochę przypraw - wszystko to dało naprawdę przepyszny efekt i ta zupa na pewno wejdzie na stałe do mojego repertuaru:) Możecie przygotować ją nie tylko kiedy w portfelu
zrobi się lekki przeciąg, ale również na proszony obiad, bo jest tak efektowna, że na pewno
zrobi wrażenie na Waszych gościach:) Jakby nie było, musiała ująć Olgę Smile i Jury firmy KOTANYI, gdyż została wyróżniona w Konkursie na "Popisowe Danie" i nagrodzona zestawem Multiquick 5 BRAUN :DDD O, tutaj możecie podglądnąć moje zdjęcie;-P No, to zmykajcie po
kapustę:DSKŁADNIKI NA ZUPĘ:1/2 główki
kapusty czerwonej2
cebule czerwone4
ziemniaki2 łyżeczki
czosnku granulowanego (lub 2 ząbki świeżego przeciśniętego przez praskę)4 łyżki
oliwy z oliwek3/4 łyżeczki
pieprzu3/4
soli700 ml
bulionu drobiowego/warzywnego1/3 szklanki kwaśniej
śmietany 18%SKŁADNIKI NA KLUSECZKI
TWAROGOWO -
SZPINAKOWE:200 g
serka kremowego śmietankowego1 szklanka
mąki pszennej3 łyżeczki
pietruszki suszonej1/2 szklanki liści
szpinaku3/4 łyżeczki
kurkumy1/3 łyżeczki
soliDO OZDOBY:mała
marchewbrokułyfasolka szparagowaWYKONANIE:ZUPA:Na rozgrzanej
oliwie z oliwek podsmaż krótko
cebulę, a następnie d odaj do niej obrane i pokrojone w drobną kostkę
ziemniaki oraz poszatkowaną
kapustę. Dosyp 3/4 łyżeczki
soli,
czosnek granulowany (lub świeży) i
pieprz .Wlej
bulion i gotuj zupę do miękkości około 25- 30 minut.Ugotowaną zupę zmiksuj wraz ze
śmietaną na gładko w malakserze lub blenderem.KLUSECZKI:
Serek kremowy wymieszaj z
mąką, 1/3 łyżeczki
soli,
kurkumą oraz
suszoną pietruszką i posiekanym drobniuteńko
szpinakiem, a następnie zagnieć ciasto na kluseczki.Ciasto zroluj w cienki wałek i pokrój na małe kluseczki.Kluseczki gotuj w gorącej wodzie od wypłynięcia przez 5 minut. Odcedź.DODATKI:
Marchew,
brokuły i
fasolkę ugotuj z odrobiną
soli na parze.Zupę podawaj z kluseczkami i gotowanymi warzywami. Ozdób kleksem kwaśniej
śmietany. Smacznego!
