Składniki:- główka czosnku- cebula- ok. 6 średnich ziemniaków- 0,75 l bulionu- śmietana 18%- oliwa- sól, pieprz- pieczywoPrzygotowanie:Czosnek drobno posiekać, a cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć razem na oliwie, aż do zarumienienia Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, aż się przyrumienią. Czosnek, cebulę i ziemniaki przełożyć do garnka i zalać bulionem. Doprawić do smaku.. Gotować ok 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie zmiksować zupę blenderem. Na koniec dodać odrobinę śmietany. Podawać wraz z grzankami podsmażonymi na odrobinie oliwy oraz ze startym żółtym serem.Mężowi bardzo smakowało, a jest dość wymagającym smakoszem :) więc zupę podwójnie polecamSmacznego !Inspiracja kulinarna zaczerpnięta stąd...