ßßß



TORTOWNICA 26 cmspód ciasteczkowy:130 gramów herbatników maślanych90 gramów stopionego masła2 kopiaste łyżki kakaowkładka serowo - dyniowa0,5 kg twarogu wiaderkowego (miałam President, bo pakowany jest po 500 g)4 jaja1 szklanka cukru pudru2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (razem 80 g)2 kopiaste łyżki cukru waniliowego150 - 170 gramów przestudzonego pure dyniowego (jeśli jest bardzo rzadkie do masy dodatkowo dodajcie 1 łyżkę mąki ziemniaczanej)1 - 1,2 kg jabłek3 zielone galaretki (miałam agrestowe)biszkopt kakaowy:3 jaja4 łyżki cukru1/3 łyżeczki proszku do pieczenia2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej1 kopiasta łyżka kakaoszczypta solimasa śmietanowa:400 ml śmietany kremówki 30%1 łyżka (z malutkim czubkiem) żelatyny2 łyżki cukru pudru1/3 szklanki wrzątku lub:400 ml śmietany kremowej 36%2 śmietanfixy5 owoców kiwi (twardszych)4 - 5 łyżek kwaśnego dżemu lub miękkiej marmoladyTwaróg, jaja i pure wyjmujemy z lodówki odpowiednio wcześniej by nabrały temperatury pokojowej.Jeśli dysponujemy jedną tortownicą w tym wymiarze najlepiej na początku upiec biszkopt, a kiedy wystygnie przełożyć go i zawinąć w folię by nie wysechł.Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier, miksujemy do powstania bezy i rozpuszczenia cukru. Potem wrzucamy żółtka, krótko miksujemy, na końcu wsypujemy mąkę i kakao wymieszane z proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia składników.Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej kaszą manną tortownicy 26 cm i pieczemy około 30 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Studzimy.Ciasteczkowy spód.Ciasteczka dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao i tłuszczem. Dno tortownicy wyłożyć mieszankę, porządnie docisnąć by były zwarte. Podpiec w piakrniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, schłodzić.Sernik.Całe jaja miksujemy krótko z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy je do sera, krótko miksujemy do połączenia składników. Potem dodajemy pure, energicznie mieszamy łyżką, na końcu wsypujemy budynie i ewentualnie jeszcze mąkę ziemniaczaną (jeśli pure było rzadkie) i miksujemy na najszybszych obrotach, ale nie za długo, tylko do połączenia składników.
Na ciasteczkowy spód wlewamy masę sernikową. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 15 minut, następnie obniżamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 40 minut (w obydwu przypadkach funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Sernik studzimy przez 30 minut przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika, potem wyjmujemy na blat, schładzamy w lodówce.Masa jabłkowa.Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze cząstki, wsypujemy do rondla, podlewamy około 1/4 szklanki wody i dusimy do momentu kiedy jabłka częściowo się nie rozpadną i zagęszczą, wyłączamy palnik, wsypujemy proszek galaretkowy, energicznie mieszamy, odstawiamy do schłodzenia i zagęszczenia.
Kiedy to nastąpi, masę wylewamy na sernik, przykrywamy delikatnie wcześniej upieczonym biszkoptem i bardzo delikatnie dociskamy, odstawiamy do lodówki.
Kiedy jabłka całkiem stężeją, blat biszkoptowy smarujemy kwaskowatym dżemem.
Masa śmietanowa:Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, schładzamy do temp. pokojowej.Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, potem dodajemy zahartowaną ( wymieszaną z 1 łyżeczką śmietanki) żelatynę i od razu miksujemy na najszybszych obrotach. Krem wykładamy na biszkopt i wygładzamy powierzchnię.UWAGA: Polecam krem z dodatkiem żelatyny niż ze śmietanfixami, przy krojeniu na plasterki ciasto będzie ładniej wyglądało (kiwi nie rozpaćka się w kremie).Ciasto wstawiamy do lodówki by śmietanka stężała.
Na końcu na wierzchu układamy cienkie(!) plasterki kiwi i ponownie schładzamy przez parę godzin, a najlepiej przez całą noc.