Wykonanie
Mój własny :) Co tu dużo pisać - nad dekoracją trochę posiedziałam, ale ja to uwielbiam :)A masa... mmmmm..... jeśli nie próbowaliście
tortu z masą
serową, to koniecznie musicie to nadrobić - połączenie rewelacyjne.

Składniki:
Biszkopt (na tortownicę 22-24 cm):5
jajekszczypta
soli3/4 szklanki (160g)
cukru3/4 szklanki (100g)
mąki pszennej tortowej1/4 szklanki (35g)
mąki ziemniaczanejMasa serowa:0,5 kg
twarogu śmietankowego, półtłustego (dobrze zmielony, z wiaderka)0,5 l
śmietany 30 lub 36%2 łyżki
żelatyny2 czubate łyżki
cukru pudru2 duże
cukry waniliowe1/3 szklanki
wodyDodatkowo:mały słoiczek dowolnego
dżemu lub
marmoladyPoncz:pół
cytryny,1 łyżeczka
cukru pudru,pół szklanki przegotowanej
wodyDo dekoracji
tortu:masa cukrowa (ok. 800 g)
barwniki spożywcze w żeluzłoty pył perłowy do dekoracji WiltonWykonanie:
Biszkopt, masa
maślana wg tego przepisuPoncz wg tego przepisuMasa serowa:
Żelatynę wymieszać z 1/3 szklanki gorącej
wody, trochę przestudzić, ale nie za bardzo, żeby
żelatyna się nie ścięła.
Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać
cukier puder (cały czas ubijając).
Twaróg zmiksować z
cukrem waniliowym. Do
żelatyny dodać 2 łyżki ubitej
śmietany i wymieszać. Do
twarogu dodać ubitą
śmietanę, miksując na najniższych obrotach, na koniec dodać
żelatynę. Masę podzielić na dwie części.Źródło: Przyslijprzepis.pl
Biszkopt przekroić na 3 blaty, pierwszy wyłożyć na paterę, nasączyć ponczem, rozsmarować cienką warstwę
dżemu i wyłożyć pierwszą część masy serowej. Rozsmarować równomiernie, przykryć drugim
biszkoptem, znów nasączyć ponczem i rozsmarować
dżem, a także drugą część masy serowej. Przykryć ostatnim
biszkoptem.Na koniec obłożyć cały tort masą
maślaną, wyrównać górę i boki, aby powierzchnia była gładka. Wtedy masa cukrowa będzie lepiej wyglądała i nie będą się odznaczały żadne grudki. Obłożony tort masą
maślaną wstawić (najlepiej na noc) do lodówki.Na drugi dzień tort obłożyć masą
cukrową i udekorować wg uznania. Użyłam ok. 800 g białej masy cukrowej, którą zabarwiałam barwnikami spożywczymi w żelu (Wilton).Pompony wykonałam wg instrukcji zamieszczonej obok:Źródło: http://www.cakesbyjantine.nl/tutorial-ruffle-pompom-flowers/
