ßßß
Składniki:Biszkopt (na tortownicę 22-24 cm):5 jajekszczypta soli3/4 szklanki (160g) cukru3/4 szklanki (100g) mąki pszennej tortowej1/4 szklanki (35g) mąki ziemniaczanejMasa serowa:0,5 kg twarogu śmietankowego, półtłustego (dobrze zmielony, z wiaderka)0,5 l śmietany 30 lub 36%2 łyżki żelatyny2 czubate łyżki cukru pudru2 duże cukry waniliowe1/3 szklanki wodyDodatkowo:mały słoiczek dowolnego dżemu lub marmoladyPoncz:pół cytryny,1 łyżeczka cukru pudru,pół szklanki przegotowanej wodyDo dekoracji tortu:masa cukrowa (ok. 800 g)barwniki spożywcze w żeluzłoty pył perłowy do dekoracji WiltonWykonanie:Biszkopt, masa maślana wg tego przepisuPoncz wg tego przepisuMasa serowa:
Żelatynę wymieszać z 1/3 szklanki gorącej wody, trochę przestudzić, ale nie za bardzo, żeby żelatyna się nie ścięła.Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder (cały czas ubijając). Twaróg zmiksować z cukrem waniliowym. Do żelatyny dodać 2 łyżki ubitej śmietany i wymieszać. Do twarogu dodać ubitą śmietanę, miksując na najniższych obrotach, na koniec dodać żelatynę. Masę podzielić na dwie części.Źródło: Przyslijprzepis.pl
Biszkopt przekroić na 3 blaty, pierwszy wyłożyć na paterę, nasączyć ponczem, rozsmarować cienką warstwę dżemu i wyłożyć pierwszą część masy serowej. Rozsmarować równomiernie, przykryć drugim biszkoptem, znów nasączyć ponczem i rozsmarować dżem, a także drugą część masy serowej. Przykryć ostatnim biszkoptem.Na koniec obłożyć cały tort masą maślaną, wyrównać górę i boki, aby powierzchnia była gładka. Wtedy masa cukrowa będzie lepiej wyglądała i nie będą się odznaczały żadne grudki. Obłożony tort masą maślaną wstawić (najlepiej na noc) do lodówki.Na drugi dzień tort obłożyć masą cukrową i udekorować wg uznania. Użyłam ok. 800 g białej masy cukrowej, którą zabarwiałam barwnikami spożywczymi w żelu (Wilton).Pompony wykonałam wg instrukcji zamieszczonej obok:Źródło: http://www.cakesbyjantine.nl/tutorial-ruffle-pompom-flowers/