Wykonanie
Dzisiaj zapraszam Was na leciuteńki mocno
cytrynowy torcik. Idealnie się sprawdzi w cieplejsze dni, kiedy to nie do końca mamy ochotę na ciężkie maślane masy. Tort powstał z okazji 40 Rocznicy Ślubu moich Rodziców. Robiłam go na bazie
biszkopta rzucanego (klik). Masa z kolei to wariacja na temat ulubionej masy śmietanowej podobnej jak w np torcie triple sec (klik) , tylko tym razem mocno cytrynowa.Polecam Wam baaardzo :)Składniki na
biszkopt:5
jajekszczypta
soli3/4 szkl
cukru3/4 szkl
mąki pszennej tortowej1/4 szkl
mąki ziemniaczanejBiałka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, a następnie kolejno
żółtka i obydwie przesiane i wymieszane
mąki. Dno tortownicy (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. (u mnie silikonowa forma-
serce natłuszczona i wysypana
kaszą manną). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka).Gorący
biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm opuścić je w formie na podłogę. Wyłączyć piekarnik, wstawić tam ponownie
biszkopt i pozostawić do wystudzenia przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu. Przekroic na 3 blaty.Składniki na masę
śmietanową:1 litr
śmietany kremówki 36%1/2 szkl.
cukru pudru2 łyżeczki
żelatyny70 ml
soku z cytryny90 ml
likieru cytrynowego (może być też
syrop barmański)do ponczowania:250ml ciepłej
wodysok z 1/2
cytryny30 ml
syropu barmańskiego
cytrynowegoewentualnie
cukier do smaku ale niekoniecznie
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier oraz
sok z cytryny i
likier.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej
wody, wymieszać i dodać do
śmietany. Dokładnie zmiksować nie dopuszczając do powstania grudek. Schłodzić. Masę
śmietanową podzielić na trzy części. (dwie posłużą do przełożenia blatów- jedna do dekoracji).Blaty
tortowe naponczować. Przekładać masą
śmietanową. Dowolnie udekorować. SchłodzićSmacznego :)