Wykonanie
Ciasto, które postanowiłam dzisiaj zrobić to ciasto typowo letnie.
Owoce o które nie jest trudno,
galaretka i
bita śmietana nadają cudownej lekkości.
Bardzo lubię to ciasto :) Po pierwsze jest bardzo łatwe, pyszne i można zmieniać kompozycje
owocowe.
Polecam i życzę smacznego :)
SKŁADNIKI:
CIASTO:
2
jajka1/3 szklanki
cukru1/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejpół łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
octuszczypta
soliblaszka (średnica 25 cm)
PONCZ:
1/3 szklanki gorącej
wody1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soku z cytrynyBITA ŚMIETANA:
500 ml
śmietanki 30% lub 36%
2,5 łyżeczki
żelatyny(
śmietanka 30%) lub 2 łyżeczki
żelatyny (
36% śmietanka)
3 łyżki
cukru pudru+
owoce (ja dodałam troszkę poziomek,
malin,
borówek amerykańskich i zwykłych
borówek)
WYKONANIE:
CIASTO:
Ubijamy
białka i dodajemy
cukier oraz szczyptę
soli. W oddzielnej miseczce mieszamy
żółtka z
proszkiem do pieczenia,
octem i dokładnie mieszamy.
Żółtka dodajemy do
białek i mieszamy mikserem. Po wymieszaniu dodajemy
mąkę i mieszamy delikatnie
łopatką (nie mikserem). Przygotowujemy blaszkę (smarujemy
masłem i posypujemy
mąką lub wykładamy papierem do pieczenia. Wymieszane ciasto przekładamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut.
Rozpuszczamy
galaretkę w 400 ml
wody, gdy będzie zimna możemy włożyć do lodówki tak, aby stężała.
PONCZ:
Łączymy wszystkie składniki i odkładamy do ostudzenia.
Kiedy ciasto będzie już gotowe i poncz będzie zimny, możemy nasączyć
biszkopt.
BITA ŚMIETANA:
Rozpuszczamy
żelatynę w gorącej wodzie i pozostawiamy do ostygnięcia.
Ubijamy
bitą śmietanę, dodajemy
cukier puder oraz ostudzoną
żelatynę. Wykładamy na ciasto
biszkoptowe i wkładamy do lodówki.
Oczyszczamy
owoce i wykładamy je na ciasto.
Zalewamy
owoce tężejącą
galaretka i wkładamy do lodówki.
