Wykonanie
Ciasto, które zrobiłam tym razem to ciasto bardzo uniwersalne, ale cudownie leciutkie :)Uniwersalne dlatego, że
mus owocowy, który odgrywa tutaj najważniejszą rolę, może być przygotowany z różnych
owoców - np. z
owoców, które mamy aktualnie dostępne lub te, które uwielbiamy. Połączenie takich smaków -
biszkopt,
mus owocowy i
bita śmietana - uważam za cudowny :)Typowy smak ciepłego lata.Wszystkim życzę smacznego! :)SKŁADNIKI:CIASTO:1/3 szklanki
mąki pszennej1/3 szklanki
mąki ziemniaczanej3
jajka1/2 szklanki
cukru1/2 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
octuszczypta
soliMUS:850 g
wiśni3 łyżki
cukru pudru2
galaretki wiśniowe1/4 szklanki
wodyPONCZ:1/4 szklanki gorącej
wodyłyżeczka
cukrułyżka
soku z cytrynyBITA ŚMIETANA:650 ml
śmietanki kremówki 30% lub 36%2 łyżki
cukru pudru1,5 łyżeczki
żelatyny3 łyżki gorącej
wody+ kilka
borówek amerykańskich do dekoracji.WYKONANIE:Na samym początku najlepiej przygotować mus
wiśniowy.
Wiśnie należy wypestkować i zmiksować bardzo drobno. Następnie dodać
cukier puder i cały czas miksować. Rozpuścić
galaretki w gorącej wodzie i dokładnie wymieszać. Następnie mus
wiśniowy połączyć z
galaretką i wstawić do lodówki na około 3-4 godziny.Piekarnik należy nastawić na 170 stopni. Formę można wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować
masłem i posypać
mąką. Przesiać obie
mąki. Oddzielić
białka od
żółtek, następnie
białka ubić dodając
sól,
cukier (nie naraz). Do
żółtek dodać
proszek do pieczenia i
ocet - szybko wymieszać i połączyć z ubitymi
białkami. Połączone składniki można przełożyć na formę i włożyć do piekarnika na 20 minut.Po upieczeniu wyciągnąć
biszkopt i pozostawić do ostygnięcia.Przygotowanie ponczu - do gorącej
wody dodać
cukier i
sok z cytryny, wszystko razem wymieszać. Kiedy
biszkopt będzie zimny to rozprowadzamy poncz na cieście.Gdy mus
wiśniowy zaczyna się ścinać możemy go przełożyć na
biszkopt - następnie wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Gdy mus będzie ścięty ubijamy
bitą śmietanę, dodajemy
cukier.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dokładnie mieszamy.
Żelatynę (nie może być zimna, najlepiej żeby była letnia) dodajemy do
bitej śmietany i wykładamy na mus
wiśniowy. Wkładamy ciasto do lodówki aż do ścięcia się
bitej śmietany.Każdy kawałeczek ciasta dekorujemy
borówkami :)
Dziękuję za inspirację : margarytka