Wykonanie
Od czasu, kiedy udało mi się upiec swój pierwszy tort już nigdy nie kupiłam gotowego z
cukierni. Być może tamte są ładniejsze, efektowniejsze, zapewne niejednokrotnie smaczniejsze, ale są „obce”. Nie są naszymi
tortami przygotowanymi we własnej kuchni z dbałością i czułością. Tort jest
ciastem, które zawsze przygotowuje się z powodu wyjątkowej okazji. A jeśli okazja jest wyjątkowa to warto uświęcić ją swoim własnym wypiekiem. Jeżeli nigdy nie piekliście
tortu to zdecydowanie zacznijcie od tego przepisu. Niestety nie możemy się pochwalić, że jesteśmy jego autorkami. Zaczerpnęłyśmy go z tej strony . Dla laika jest idealny: łatwy w wykonaniu, dość szybki w przygotowaniu i niezwykle smaczny :)
Ilość porcji: Tort o średnicy 23 cmSkładniki:Na
biszkopt6
jajekNiepełna szklanka drobnego
cukru do wypieków¼ szklanki
mąki ziemniaczanej¾ szklanki
mąki pszennejMasa do przełożenia blatów
biszkoptu ( przygotowanie kremu najlepiej rozpocząć dzień wcześniej)6 batoników Milky Way660ml
śmietany kremówki 30%3 łyżeczki
żelatynyMasa na boki i wierzch
tortu300ml
śmietany kremówki250g
serka mascarpone2 łyżki
cukru pudruDuża puszka
brzoskwiń (około 400g)Dzień wcześniej:Do garnuszka wlewamy 660ml
śmietany kremówki. Batoniki Milky Way kroimy w kostkę i dorzucamy do
śmietany. Garnek stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy, aż batoniki zaczną się rozpuszczać. Uważamy by
śmietana nie zaczęła wrzeć. Kiedy batoniki w większości się rozpuszczą przelewamy masę przez sitko i pozostałości batoników przecieramy. Odstawiamy
śmietanę do lodówki.W dniu pieczenia:Przygotowanie
biszkoptu:
Białka z 6
jajek oddzielamy od
żółtek. Następnie ubijamy je na sztywną pianę dodając odrobinę
soli. Pod koniec dodajemy
cukier ciągle miksując. Następnie stopniowo dodajemy
żółtka oraz przesiewamy oba rodzaje mąk (najlepiej na niskich obrotach miksera). Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy powstałą masę i wstawiamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika na około 40-50 minut do uzyskania efektu ”suchego patyczka” (jeśli nie mamy tak długiego patyczka gotowość ciasta możemy sprawdzić nitką
makaronu spaghetti). Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na ziemie z wysokości około 50 cm. Następnie odstawiamy do piekarnika z uchylonymi drzwiami do ostygnięcia. Całkowicie wystudzone ciasto wyciągamy z formy okrajając brzegi. Ścinamy wierzch ciasta i kruszymy. Pozostały
biszkopt przecinamy dwa
razy tworząc trzy blaty.
We wrzącej wodzie rozpuszczamy 3 łyżeczki
żelatyny. Pozostawiamy do ochłodzenia. Masę z Milky Way wyciągamy z lodówki i ubijamy mikserem pod koniec dodając
żelatynę. Powinien powstać gęsty krem. Odstawiamy go do lodówki.Następnie ubijamy
śmietanę kremówkę z 2 łyżkami
cukru pudru. Dodajemy
serek mascarpone i mieszamy na niskich obrotach do osiągnięcia jednolitej masy. Odstawiamy do lodówki.
Brzoskwinie wyciągamy z puszki zostawiając sok. Dzielimy je na dwie części. Jedną połowę kroimy w kostkę, a drugą w paski.Przygotowujemy poncz do nasączenia
biszkoptów. Do szklanki nalewamy ¾
syropu z
brzoskwiń i dopełniamy
wodą.Wykonanie
tortuJedne z blatów układamy na paterze i nasączamy 1/3 powstałego soku. Krem z Milky Way mieszamy z
brzoskwiniami pokrojonymi w kostkę. Połowę kremu wykładamy na blat. Na nim umieszczamy kolejny
biszkopt i nasączamy
sokiem. Wykładamy resztę kremu z batoników i kolejny blat. Nasączamy go resztką soku. Całość chwilę chłodzimy w lodówce. Następnie boki i wierzch
tortu smarujemy drugim kremem ze
śmietany kremówki i
mascarpone. Boki obkładamy okruszkami powstałymi ze ścięcia
biszkoptu, a wierzch ozdabiamy
brzoskwiniami pokrojonymi w paski. Schładzamy chwilę w lodówce. Smacznego!