Wykonanie
Tort typowo dla dzieci, choć nie tylko. Mnie również bardzo smakuje :-). Delikatny, biały
biszkopt upieczony z tradycyjnego przepisu na
biszkopt rzucany. Krem z ... batoników Milky Way. Batoniki rozpuszcza się w
śmietanie kremówce, a na drugi dzień po porządnym schłodzeniu po prostu ubija. Proste, a krem jest jak z bajki... Przyznam, że sam mógłby smakować dość mdło, dlatego dodatek
brzoskwiń z
syropu równoważy smak. Wykończenie to po prostu
bita śmietana, którą połączyłam z
mascarpone, by nie używać
żelatyny. Nasączyłam
syropem z
brzoskwiń wymieszanym z
wodą i odrobiną Limoncello (w wersji dla dorosłych można dodać więcej); w ten sposób naprawdę nic się nie zmarnuje. Tort jest naprawdę prosty do przygotowania. Za przepis na krem z Milky Way dziękuję Ani! A tort polecam Wam na najbliższą okazję :-).Tort najlepiej zacząć przygotowywać dzień wcześniej. Można już wtedy upiec
biszkopt i przygotować masę z Milky Way do schłodzenia. Masy wychodzi dużo, spokojnie wystarcza na dwukrotne przełożenie
tortu o średnicy 23 - 24 cm. Jeśli chcecie tą masą również ozdobić tort, wtedy polecam przygotować ją z 1 litra kremówki. Oryginalnie przepis na krem zawierał w składzie
żelatynę, ja z niej zrezygnowałam i nie zawiodłam się, krem jest wystarczająco sztywny i nie wypływa przy krojeniu. Użyłam jednak jako kremówki double cream, która zawiera 50% tłuszczu. Dlatego warto użyć kremówki jak najbardziej tłustej. Jeśli takiej nie znajdziecie, można krem usztywnić 3 łyżeczkami
żelatyny.
Żelatynę wtedy rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej
wody, przestudzić i wmieszać ją na samym końcu, po ubiciu kremu z Milky Way (na drugi dzień).Przepis na
biszkopt:6
jajekniepełna szklanka drobnego
cukru do wypieków3/4 szklanki + 2 łyżki
mąki pszennej1/4 szklanki + 1 łyżka
mąki ziemniaczanejBiszkopt (ze zmienionymi proporcjami) z tego przepisu .
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.
Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (na bardzo wolnych obrotach miksera lub lepiej szpatułką).Tortownicę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Do formy wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy. Odkroić chrupką górę, pokruszyć i odłożyć do dekoracji
tortu.
Biszkopt przekroić na 3 blaty.Uwaga: boki
biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak
biszkopt będzie wystudzony.Masa z batoników Milky Way:700 ml
śmietany kremówki (36% lub więcej, w UK użyjcie double cream)6 batoników Milky Way (każdy o wadze 22 g)
Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka z grubym dnem. Do niej wrzucić połamane na mniejsze kawałki batoniki. Podgrzewać na niskiej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż batoniki się rozpuszczą. Nie dopuścić do wrzenia. Nie martwcie się, jeśli batoniki się nie rozpuszczą do końca - wystarczy wziąć większe sitko i przecedzić przez nie kremówkę, pozostałości batoników przetrzeć.Masę ostudzić, przykryć folią i włożyć do lodówki. Kolejnego dnia ubić (mikserem z przystawką do ubijania
białek). Ważne, by nie ubijać zbyt długo, bo masa może się zwarzyć. Powinien powstać gęsty krem.Ponadto do
tortu będą potrzebne:2 małe puszki
brzoskwiń (każda 410 g)250 ml
śmietany kremówki (36%)200 g
serka mascarpone2 łyżki
cukru pudru2 łyżki
likieru cytrynowego lub
brzoskwiniowego (w wersji dla dorosłych można dodać więcej)
Brzoskwinie z puszki odsączyć,
syrop zachować.
Brzoskwinie z jednej puszki osuszyć, pokroić w kostkę, wymieszać z kremem z Milky Way. Drugą puszkę
brzoskwiń pokroić w półksiężyce, pozostawić do dekoracji
tortu.
Śmietanę kremówkę ubić z
cukrem pudrem. Dodać
serek mascarpone i dobrze wymieszać (nie miksować) do gładkości. Będzie to masa na udekorowanie wierzchu i
boków tortu. Najlepiej etap ten zostawić na koniec, jak przełożony tort będzie się chłodził w lodówce.Przygotować poncz (powinno być go w
sumie 1,5 szklanki). 1 szklankę pozostawionego
syropu z
brzoskwiń wymieszać z 1/3 szklanki
wody i dopełnić
likierem, by było w
sumie 1,5 szklanki ponczu.Wykonanie
tortuJeden z przygotowanych blatów
tortu położyć na paterze. Nasączyć 1/2 szklanki ponczu. Wyłożyć połowę masy z Milky Way, następnie na górę położyć kolejny blat
tortu, nasączyć 1/2 szklanki ponczu. Wyłożyć pozostałą część masy, przykryć ostatnim blatem
biszkoptu i naponczować resztą
syropu.Tort schłodzić, na godzinę wkładając do lodówki. Po schłodzeniu wierzch i boki wysmarować masą z kremówki i
mascarpone, boki obłożyć okruszkami
biszkoptu, na wierzch poukładać półksiężyce
brzoskwiń. Schłodzić.Smacznego :)