Wykonanie
W niedzielę musi być na
stole "coś słodkiego" więc szybciutko zrobiłam tort
śmietankowy z
brzoskwiniami. To lekkie ciasto przełożone
kremem śmietankowym z kawałkami
brzoskwiń.Przepis na
biszkopt jest niezawodny!!! Wychodzi mi zawsze idealny - piękny -wysoki i puszysty. A najdziwniejsze jest w nim to że trzeba nim rzucić o ziemię!!! Przeczytajcie przepis. Znalazłam go na pięknym blogu Doroty .
Składniki na
biszkopt do tortownicy 20 - 22 cm:5
jajek3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejBiałka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.
Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja piekłam w 20 cm,
biszkopt urósł do wysokości formy).
Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.Uwaga: boki
biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak
biszkopt będzie wystudzony.
Składniki na krem:330 ml
smietanki kremówki3 łyżki
cukru pudrupuszka
brzoskwińŚmietanę ubić na sztywno pod koniec dodać
cukier i jeszcze chwilkę ubijać. Pokrojone w drobna kostkę, odsączone z zalewy
brzoskwinię wymieszać z kremem.Sposób przygotowania:
biszkopt pokroić na 2 blaty. Pierwszy posmarować
dżemem brzoskwiniowym i na to 1/4 kremu, przykryć kolejnym blatem. Ponownie wyłożyć krem - 1/2 i przykryć blatem. Tort udekorować pozostałym kremem i
brzoskwiniami.
Smacznego:)