Wykonanie
Luty obfitował u nas w różnego rodzaju imprezy rodzinne. Jedną z nich były 27 urodziny Oli (jednej z nas : )) Z tej okazji przygotowałam jej przepyszny tort
truskawkowy. Lekki, delikatny
biszkopt przełożony kremem
truskawkowo-
śmietankowym, a boki obsypane prażonymi
migdałami. Wyszło przepysznie. W przygotowywaniu całości towarzyszył mi mój starszy syn (spisał się na medal:)). Choć nie było łatwo (opanowanie przepisu, dziecka i aparatu w tym samym czasie to nie lada wyczyn) to smak zdecydowanie był tego wart! Szczerze polecam!Jaga
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.Ilość porcji: Tort o średnicy 23 cmSkładniki:Na
biszkopt6
jajekNiepełna szklanka drobnego
cukru do wypieków¼ szklanki
mąki ziemniaczanej¾ szklanki
mąki pszennejMasa do przełożenia blatów i
boków biszkoptu:500g
serka mascarpone (2 opakowania)400ml
śmietany kremówki 30%5 łyżek
cukru pudru3 łyżeczki
żelatynyOk. 0,5 kg
truskawek mrożonych ( w sezonie używamy świeżych)Do nasączenia
tortu:1 szklanka
truskawek mrożonych0,5 szklanki
wody3 łyżki
cukruPonadto:250g świeżych
truskawek do ozdoby100g
płatków migdałów(
Biszkopt przygotowujemy dokładnie tak samo jak w torcie
brzoskwiniowym, czy
kokosowym)Przygotowanie
biszkoptu:
Białka z 6
jajek oddzielamy od
żółtek. Następnie ubijamy je na sztywną pianę dodając odrobinę
soli. Pod koniec dodajemy
cukier ciągle miksując. Następnie stopniowo dodajemy
żółtka oraz przesiewamy oba rodzaje mąk (najlepiej na niskich obrotach miksera). Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy powstałą masę i wstawiamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika na około 40-50 minut do uzyskania efektu ”suchego patyczka” (jeśli nie mamy tak długiego patyczka gotowość ciasta możemy sprawdzić nitką
makaronu spaghetti). Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na ziemie z wysokości około 50 cm. Następnie odstawiamy do piekarnika z uchylonymi drzwiami do ostygnięcia. Całkowicie wystudzone ciasto wyciągamy z formy obkrawając brzegi.
Biszkopt przecinamy wzdłuż na trzy blaty.
Przygotowanie płynu: Ze składników podanych do nasączania
tortu gotujemy kompot. Umieszczamy wszystko w garnuszku. Gotujemy do momentu wrzenia. Zestawiamy z ognia, studzimy i odcedzamy.
Przygotowanie kremu :
Żelatynę zalewamy ciepłą
wodą, pozostawiamy chwilkę do napęcznienia, a następnie dokładnie mieszamy.Zimną
śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę, pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder i
żelatynę. Następnie dodajemy
serek mascarpone i mieszamy mikserem na niskich obrotach, tylko do momentu połączenia
mascarpone z kremem (dosłownie kilka obrotów). Dodajemy rozmrożone
truskawki i całość mieszamy szpatułką.
Wykonanie
tortuJeden z blatów układamy na paterze i nasączamy 1/3 szklanki powstałego kompotu. Wykładamy 1/3 kremu, wyrównujemy i układamy kolejny blat
biszkoptu. Nasączamy 1/3 kompotu i ponownie umieszczamy 1/3 masy
śmietankowo-truskawkowej. Przykrywamy ostatnim blatem i nasączamy. Wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem. Opakowanie
płatków prażymy na suchej patelni i obsypujemy boki
tortu. Na wierzch układamy świeże
truskawki. Schładzamy chwilę w lodówce. Smacznego!