Wykonanie
Jakiś już czas temu obiecałam Wam ten wpis ale jak zwykle w natłoku spraw codziennych gdzieś mi to umknęło.... Dalej nie mam przekonania czy powinien się pojawić gdyż nie
mogę wesprzeć się zdjęciami - zwyczajnie nie zdążyłam ich zrobić ;) Ponieważ jednak o przepis prosiliście a tort wyszedł świetny i na bank jeszcze go zrobię to postanowiłam podzielić się nim z
Wami. Zdjęcia ostatecznie przecież zawsze
będę mogła zmienić ;) Skusicie się? Bardzo Wam polecam :)Składniki na
biszkopt:5
jajekszczypta
soli3/4 szkl (160g)
cukru3/4 szkl (100g)
mąki pszennej tortowej1/4 szkl (35g)
mąki ziemniaczanejBiałka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczypta
soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, a następnie kolejno
żółtka. Obydwie przesiane i wymieszane
mąki dodawać stopniowo i mieszać szpatułką lub bardzo delikatnie robotem na najniższych obrotach.Dno tortownicy (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia,
boków nie natłuszczać i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180 stopni przez ok. 30 minut (do momentu suchego patyczka).Gorący
biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm opuścić je w formie na podłogę. Wyłączyć piekarnik, wstawić tam ponownie
biszkopt i pozostawić do wystudzenia przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu. Przekroić na 3 blaty.Składniki na masę:1 litr
śmietany kremówki 36%1/2 szkl.
cukru pudru2 łyżeczki
żelatynysok z 1/2
cytryny70ml
likieru advocat (klik)1 puszka
ananasaponadto:kwiaty z suszonego
ananasa do dekoracjiliści z
ananasa do dekoracji
Ananasa odcedzić (
syrop zachować) i pokroić w kostkę. Ułożyć go na ręczniku papierowym i osuszyć lekko z nadmiaru zalewy.
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier.
Likier wlać do pojemnika z miarką dorzucić do niego pokrojonego
ananasa w takiej ilości by dopełnić do 100ml. Dodać
sok z cytryny i zmiksować.Wsypać
żelatynę i wymieszać. Poczekać aż napęcznieje. Następnie lekko (!) podgrzać np w mikrofalówce i wymieszać raz jeszcze. Dodać do ubitej kremówki o dobrze wymieszać.Pierwszy blat
biszkoptowy przełożyć na podstawę
tortową. Naponczować go lekko zalewą
spod ananasów. Cieniutko posmarować kremem, a następnie wyłożyć połowę drobno pokrojonych
ananasów. Znów nałożyć krem i wyrównać. Przykryć drugim blatem
biszkoptowym. Powtórzyć znów czynności: ponczujemy, cieniutko smarujemy kremem, wykładamy
ananasa i kolejną porcję kremu wraz z ostatnim naponczowanym blatem. Kremem cieniutko smarujemy boki i wierzch.Tylkami dekoratorskimi dekorujemy boki i wierzch. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed samym podaniem dekorujemy dodatkowo kwiatami suszonego
ananasa i jego liśćmi.Jak wykonać kwiaty z suszonego
ananasa:1 świeży dojrzały
ananasAnanasa dokładnie obrać. Łyżeczką lub małym nożykiem powycinać oczka. Pokroić w możliwie najcieniej w plastry nie grubsze niż 3 mm. Piekarnik rozgrzać do 100 stopni z termoobiegiem.Plastry
ananasa wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Papier można bardzo delikatnie natłuścić. Suszyć ok 45 minut co 15 minut odwracać. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 50 stopni, a plastry wyjąc i przełożyć do foremek mufinkowych. Suszyć ok. 1,5 godz a następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić je w nim na noc.Kwiatami dekorować tort bezpośrednio przed podaniem żeby nie zdążyły nawilgnąć.