Wykonanie
Jeden z moich ulubionych smaków... To tort jaki najczęściej robię w różnych wariacjach bowiem
malibu czasem zastpuję innymi
likierami np
brzoskwiniowym,
ananasowym, piniacolada,
mango... Dzisiejszy powstał na uroczystość 89 Urodzin mojej Babci Niuni :) Przepis na krem
śmietanowy znalazłam dawno temu na stronnie Kwestia Smaku, natomiast
spody to prezentowany już wcześniej
biszkopt ważony .Polecam i to baaaardzo :)Składniki:5
jajek (zważyć razem ze skorupkami)*o 30g mniej
cukru zwykłaegoo 50g mniej
mąki pszennej tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliponadto:1 szkl leciutko osłodzonej wystudzonej
wody (można dodać odrobinę
likieru malibu) do ponczowania
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli.
Żółtka utrzeć do białości z
cukrem.
Mąkę przesiać i wymieszać z
proszkiem do pieczenia. Dodać do utartych
żółtek i nadadal ubijać. Na koniec dodać pianę z
białek. Dokładnie wymieszać (mikserem na mniejszych obrotach).Tortownicę (u mnie 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Wylać ciasto. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 40 minut do tzw "suchego patyczka". Wystudzony
biszkopt kroimy na trzy blaty i ponczujemy.*przykładowo: jeśli
jajka ważą 300g to dodajemy 270g
cukru i 250g
mąkimasa śmietanowa:1 litr
śmietany kremówki 36%1/2 szkl.
cukru pudru2 łyżeczki
żelatynysok z 1/2
cytryny100ml
likieru malibuŚmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier oraz
sok z cytryny i
likier.
Żelatynę rozpuścić w niewilekiej ilości gorącej
wody, wymieszać i dodać do
śmietany. Dokładnie zmiksować nie dopuszczając do powstania grudek.Kremem przełożyć blaty
tortowe. Udekorować np wiórkami kokosowymi i
białą czekoladą lub np kwiatami i napisami cukrowymi (klik). Dobrze schłodzić.Smacznego :)