Wykonanie
Rolada z
bitą śmietaną i mnóstwem
czekoladowych draży z
orzechami M&M’s.Jest słodka i uzależniająca ,sięgając po jeden kawałek chce się następny. Zadowoli
smakowo i kolorystycznie nie tylko dzieci ale i dorosłych.Do upieczenia rolady użyłam
mąki tortowej pszennej typ-450 firmy Młynomag. Polecam ,
biszkopt wyszedł delikatny i puszysty. Jedna z najlepszych mąk na jakiej miałam przyjemność pracować.
Składniki:Duża blaszka piekarnikowa (ok 35x39cm)
Biszkopt:4
jajka1/2 szklanki
cukru5 łyżek
oleju rzepakowego3/4 szklanki
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliMasa śmietankowa:500 ml.
śmietany 30%1/2 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka
żelatyny5 łyżek wrzątku300 g. draży M&M’s z
orzechamiPrzygotowanie:
Biszkopt:
Żółtka oddzielić od
białek , ubić je na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Wsypywać powoli
cukier , miksować do czasu aż się rozpuści. Następnie wlewać po jednym
żółtku oraz po łyżce
oleju nie przerywając miksowania. Wsypać
mąkę oraz
proszek do pieczenia , delikatnie ale dokładnie wymieszać masę łyżką ( nie miksować!) Blachę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać masę. Piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć
biszkopt natychmiast z piekarnika , położyć zwilżoną ściereczkę , zwinąć w rulon wraz z papierem do pieczenia , odstawić do wystudzenia.Masa śmietankowa:
Żelatynę rozpuścić we wrzątku , odstawić do wystudzenia.
Śmietankę ubić na sztywną pianę z
cukrem pudrem , dodać zimną
żelatynę , zmiksować.Draże pokruszyć za pomocą tłuczka do
mięsa .Zimny
biszkopt rozwinąć ,zdjąć ściereczkę, rozsmarować po całości 1/2 masy śmietanowej oraz posypać 1/3 draży M&M’s.Ponownie zrolować
biszkopt , oddzielając go od papieru do pieczenia. Resztą
śmietanki posmarować roladę po wierzchu oraz posypać pozostałymi drażami.Wstawić do lodówki na noc lub 4-5godz by masa dokładnie stężała.
Smacznego