ßßß Cookit - przepis na Rolada śmietankowa M&M’s

Rolada śmietankowa M&M’s

nazwa

Wykonanie

Rolada z bitą śmietaną i mnóstwem czekoladowych draży z orzechami M&M’s.Jest słodka i uzależniająca ,sięgając po jeden kawałek chce się następny. Zadowoli smakowo i kolorystycznie nie tylko dzieci ale i dorosłych.
Do upieczenia rolady użyłam mąki tortowej pszennej typ-450 firmy Młynomag. Polecam , biszkopt wyszedł delikatny i puszysty. Jedna z najlepszych mąk na jakiej miałam przyjemność pracować.
Składniki:
Duża blaszka piekarnikowa (ok 35x39cm)
Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
5 łyżek oleju rzepakowego
3/4 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa śmietankowa:
500 ml. śmietany 30%
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
5 łyżek wrzątku
300 g. draży M&M’s z orzechami
Przygotowanie:
Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek , ubić je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wsypywać powoli cukier , miksować do czasu aż się rozpuści. Następnie wlewać po jednym żółtku oraz po łyżce oleju nie przerywając miksowania. Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia , delikatnie ale dokładnie wymieszać masę łyżką ( nie miksować!) Blachę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać masę. Piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć biszkopt natychmiast z piekarnika , położyć zwilżoną ściereczkę , zwinąć w rulon wraz z papierem do pieczenia , odstawić do wystudzenia.
Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuścić we wrzątku , odstawić do wystudzenia.
Śmietankę ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem , dodać zimną żelatynę , zmiksować.
Draże pokruszyć za pomocą tłuczka do mięsa .
Zimny biszkopt rozwinąć ,zdjąć ściereczkę, rozsmarować po całości 1/2 masy śmietanowej oraz posypać 1/3 draży M&M’s.Ponownie zrolować biszkopt , oddzielając go od papieru do pieczenia. Resztą śmietanki posmarować roladę po wierzchu oraz posypać pozostałymi drażami.
Wstawić do lodówki na noc lub 4-5godz by masa dokładnie stężała.
Smacznego
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/rolada-smietankowa-mm