ßßß
Składniki:Duża blaszka piekarnikowa (ok 35x39cm)Biszkopt:4 jajka1/2 szklanki cukru5 łyżek oleju rzepakowego3/4 szklanki mąki pszennej1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliMasa śmietankowa:500 ml. śmietany 30%1/2 szklanki cukru pudru1 łyżeczka żelatyny5 łyżek wrzątku300 g. draży M&M’s z orzechami
Przygotowanie:Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek , ubić je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wsypywać powoli cukier , miksować do czasu aż się rozpuści. Następnie wlewać po jednym żółtku oraz po łyżce oleju nie przerywając miksowania. Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia , delikatnie ale dokładnie wymieszać masę łyżką ( nie miksować!) Blachę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać masę. Piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć biszkopt natychmiast z piekarnika , położyć zwilżoną ściereczkę , zwinąć w rulon wraz z papierem do pieczenia , odstawić do wystudzenia.Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuścić we wrzątku , odstawić do wystudzenia.Śmietankę ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem , dodać zimną żelatynę , zmiksować.Draże pokruszyć za pomocą tłuczka do mięsa .Zimny biszkopt rozwinąć ,zdjąć ściereczkę, rozsmarować po całości 1/2 masy śmietanowej oraz posypać 1/3 draży M&M’s.Ponownie zrolować biszkopt , oddzielając go od papieru do pieczenia. Resztą śmietanki posmarować roladę po wierzchu oraz posypać pozostałymi drażami.Wstawić do lodówki na noc lub 4-5godz by masa dokładnie stężała.
Smacznego