Wykonanie

O
Shreku pisałam już jakiś czas temu na facebooku, ale niestety dopiero teraz doczekał się publikacji. Po raz pierwszy zielonym
ciastem poczęstowała mnie Mama M. i od razu się w nim zakochałam. Jest słodkie (ale nie przesadnie) i lekko kwaskowe. Moim zdaniem idealne!Ciacho
Shrek wymaga trochę uwagi i czasu ale z pewnością uznacie, że jest tego warte :)W oryginalnej wersji (przepis dostałam od Mamy M.) wierzchnią warstwą była
zielona galaretka, jednak ja postanowiłam użyć
owoców kiwi :)Składniki:2
zielone galaretki (np
kiwi,
agrest )1 duża butelka (900 ml) zielonego soku 'Kubuś' lub 'Pysio'2 budynie (mogą być
waniliowe albo
śmietankowe)1/2 l kremówki1/3 - 1/2 szklanki
cukru pudru3 łyżeczki
żelatyny8
owoców kiwiBiszkopt:4
jajka130g
cukru130g
mąki pszennej (2 łyżki
mąki pszennej zamienić na 2 łyżki
mąki ziemniaczanej)1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBiszkopt po upieczeniu można lekko skropić mieszanką: soku
cytryny,
cukru i odrobiny
wody.Przygotowanie:
Biszkopt:
Jajka ubić z
cukrem na puszystą masę, aż podwoją objętość. Stopniowo dodawać wymieszane i przesiane
mąki z
proszkiem do pieczenia i dalej miksować. Masę
biszkoptową wylej na blaszkę wyłożoną pergaminem i piecz w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 35-40min. Sprawdź pod koniec ciasto metodą suchego patyczka.Przestudzony
biszkopt skrop delikatnie mieszanką soku
cytryny,
cukru i odrobiny
wody.Sok zagotuj w dużym garnku.
Budyń w proszku rozmieszaj w 100 ml
wody i wlej do wrzącego soku. Zagotuj i zdejmij z ognia.Do gorącej masy wsyp 2
zielone galaretki i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystygnię cia, ale od czasu do czasu zamieszaj.Przestudzoną zieloną masę przełóż na
biszkopt i wstaw do lodówki.
Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki ciepłej
wody i odstaw na 5-10min. Dodaj wrzątek tak aby całość zajmowała nieco ponad 1/3 szklanki i porządnie rozmieszaj. Ubij kremówkę ze szczyptą
soli, a następnie powoli dodawaj
cukier puder. Na końcu dodaj
żelatynę.Białą masę rozłóż równomiernie na zielonej i ponownie wstaw do lodówki aż
śmietana stężeje.
Kiwi obierz ze skórki i pokrój w plasterki, a następnie ułóż na wierzchu ciasta.Smacznego :)