Wykonanie
PDF
Ciasto to odkryłam będąc jeszcze w liceum i w oryginale składa się z
musu jabłkowego z
galaretką i
śmietanki. W internecie zwane jest też
Shrekiem. Widziałam także wersje z
sokiem pomarańczowym i
marchewkowym. Każdy może wybrać swoją ulubioną. Jest też niesamowicie proste i smaczne.Składniki na
biszkopt:4
jajkapół szklanki
cukrupół szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejłyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki na masy:1 l. zielonego soku przecierowego (typu Kubuś)4 budynie
waniliowe1/2 litra
śmietanki kremówki (30%)2 łyżki
żelatyny lub
zielona galaretka2 łyżki
cukru pudruPrzygotowanie
biszkoptu:1.
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy
cukier i ponownie ubijamy. Dodajemy
żółtka i mieszamy przez chwilę.2.
Mąki przesiewamy z proszkiem przez sitko i wrzucamy delikatnie do masy z
jajek.3. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem, delikatnie posmarowanym tłuszczem.4. Pieczemy w 160* ok. 30 minut aż ciasto odejdzie od papieru.5. Odstawiamy do wystudzenia.Przygotowanie budyniu:1. Sok wlewamy do garnka odlewając szklankę do miseczki.2. Sok zagotowujemy. W miseczce rozrabiamy 4 budynie.3. Gdy sok się zagotuje wlewamy rozrobione budynie i gotujemy ok. 5 minut ciągle mieszając (WAŻNE by tak długo gotować, dzięki temu
budyń będzie bardzo sztywny!)4. Gorący
budyń wylewamy na zimny
biszkopt i odstawiamy do wystudzenia.Przygotowanie
śmietanki:1.
Żelatynę lub
galaretkę rozrabiamy w pół szklanki
wody. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.2.
Śmietankę ubijamy na sztywno z
cukrem pudrem. Delikatnie ubijając wlewamy powoli
żelatynę i dokładnie mieszamy.3. Wykładamy na wystudzony
budyń. Polewamy białą
polewą czekoladową lub posypujemy białą startą
czekoladą.4. Odstawiamy na co najmniej 3 - 4 godziny by ciasto dobrze zastygło.RADA: W oryginalnym przepisie na Lambadę występuje zamiast budyniu mus z
jabłkowy z
galaretką cytrynową. Gotowy mus z prażonych
jabłek podgrzewamy do zagotowania. Następnie zestawiamy z ognia i wsypujemy
galaretkę(jedna
galaretka na słoik, można użyć 3 - 4 łyżek
żelatyny). Następnie gorący mus wylewamy na
biszkopt i odstawiamy do wystudzenia. Pokrywamy
śmietanką jak wyżej. Radzę spróbować obu wersji ciasta ponieważ obie są przepyszne!RADA NR 2: W wersji dla leniwych zamiast
biszkoptu można użyć gotowych biszkopcików lub
herbatników.Smacznego!!!PDF