ßßß
Czy Wy też uważacie, że jabłka najlepiej łączą się z migdałami lub cynamonem? Bo ja tak. Co więcej, uważam, że to kwintesencja jesieni. Soczyste jabłko i garść migdałów lub szczypta cynamonu. Raczej nie jedno i drugie. Raz piekąc konkursową skierlotkę dodałam oprócz migdałów także trochę cynamonu i to był błąd, bo jednak lepsza była z samymi migdałami. Więcej tego nie robię.Oryginał nie miał w sobie nic migdałowego, to mój wymysł. Dodatkowo jest robiony w Thermomixie, którego akurat nie miałam przy sobie (piekłam u Rodziców, mój TM stoi w moim nowym mieszkaniu bez kuchni), więc użyłam zwykłego ręcznego miksera i dodawałam składniki po kolei. Ale spokojnie, opiszę Wam obie metody.Jaki jest jabłecznik z migdałami? Ładny, bardzo delikatny, wyraźnie migdałowy i jesienny. Idealny do popołudniowej kawy albo kubka gorącej herbaty. Nawet mój Tata chętnie zjadł kawałek, choć stroni od ciast z owocami. Jednak skusił Go mocno wyczuwalny smak orzechów :)
składniki na tortownicę o średnicy 30cm:- 130g masła- 3-4 jabłka po ok. 180g każde (u mnie 7 dużo mniejszych)- 100g ksylitolu (lub cukru)- 1 łyżka cukru migdałowego- 3 jajka- 2 łyżki amaretto- szczypta soli- 200g mąki pszennej (u mnie tortowej - typ 450)- 1 łyżka proszku do pieczenia- 50g płatków migdałówprzygotowanie jabłecznika z migdałamiMasło wyjąć z lodówki, żeby zmiękło. Ewentualnie lekko podgrzać.Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Ostrym nożem ostrożnie ponacinać równolegle jabłka od zewnątrznej strony, uważając, żeby nie przeciąć ich do końca. Odstawić.Masło utrzeć z ksylitolem i cukrem migdałowym. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym jajku, następnie wlać amaretto.Do masy dodać szczyptę soli, mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać dokładnie.Na koniec delikatnie wmieszać w masę płatki migdałowe.Tortownicę o średnicy 30cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem.Przełożyć ciasto i wyrównać je łopatką.Na wierzchu ułożyć przygotowane ćwiartki jabłek nacięciami do góry.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C 30-40 minut lub do suchego patyczka.
Przepis na Jabłecznik z migdałami - przygotowanie w Thermomix ieMasło wyjąć z lodówki, żeby zmiękło. Ewentalnie lekko podgrzać.Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Ostrym nożem ostrożnie ponacinać równolegle jabłka od zewnątrznej strony, uważając, żeby nie przeciąć ich do końca. Odstawić.Do naczynia miksującego włożyć masło, jajka, ksylitol, cukier, amaretto, sól, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszać 20sek / obr. 6 .Wsypać płatki migdałów i wymieszać 5 sek / obr. 3 .Tortownicę o średnicy 30cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem.Przełożyć ciasto i wyrównać je kopystką.Na wierzchu ułożyć przygotowane ćwiartki jabłek nacięciami do góry.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C 30-40 minut lub do suchego patyczka.źródło: książka Kulinarne ABC dołączona do TM5 (z moimi modyfikacjami)Jabłecznik z migdałami dołącza do akcji Bożeny Ciasto na niedzielę - Szarlotka, jabłecznik .Kto jeszcze się przyłączył?Kasia upiekła SzarlotkęDorota upiekła Jabłecznik z kruszonkąIziona upiekła Szarlotkę sypanąJoanna upiekła Szarlotkę na biszkopcie z galaretką, budyniem i posypką z prażonych migdałówAga upiekła Szarlotkę z miętową nutkąPatryk upiekł Francuską szarlotkęPaulina upiekła Szarlotkę herbacianą z chałwąDanuta przygotowała Szarlotkę z lodami i bitą śmietanąponiedziałek, 12 października 2015, adrijahpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)Dziękuję :)A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .TrackBackKomentarze