Wykonanie
« PrzeprowadzkaJabłecznik z
migdałami (+ wersja na Thermomix)Jest taki jeden jabłecznik, który chciałam zrobić już dawno, bo zawsze zachwycał mnie jego wygląd. Gabryś co prawda stwierdził, że te ponacinane
jabłka wygląda jak
ziemniaki (zapewne chodziło mu o
ziemniaki Hasselback), ale kto by tam się przejmował ;) Akurat dostałam od Rodziców Gabrysia sporo malutkich, za to niesamowicie słodkich
winogron i
jabłek (z których powstał już kompot i
dżem) i choć zużywałam je na bieżąco, to mam wrażenie, że wcale ich nie ubywa. Ale to dobrze, bo dzięki temu mogłam upiec i przygotować dla Was przepis na pyszny jabłecznik z
migdałami.

Czy Wy też uważacie, że
jabłka najlepiej łączą się z
migdałami lub cynamonem? Bo ja tak. Co więcej, uważam, że to kwintesencja jesieni. Soczyste
jabłko i garść
migdałów lub szczypta
cynamonu. Raczej nie jedno i drugie. Raz piekąc konkursową skierlotkę dodałam oprócz
migdałów także trochę
cynamonu i to był błąd, bo jednak lepsza była z samymi
migdałami. Więcej tego nie robię.Oryginał nie miał w sobie nic
migdałowego, to mój wymysł. Dodatkowo jest robiony w Thermomixie, którego akurat nie miałam przy sobie (piekłam u Rodziców, mój TM stoi w moim nowym mieszkaniu bez kuchni), więc użyłam zwykłego ręcznego miksera i dodawałam składniki po kolei. Ale spokojnie, opiszę Wam obie metody.Jaki jest jabłecznik z migdałami? Ładny, bardzo delikatny, wyraźnie
migdałowy i jesienny. Idealny do popołudniowej
kawy albo kubka gorącej
herbaty. Nawet mój Tata chętnie zjadł kawałek, choć stroni od ciast z
owocami. Jednak skusił Go mocno wyczuwalny smak
orzechów :)

składniki na tortownicę o średnicy 30cm:- 130g
masła- 3-4
jabłka po ok. 180g każde (u mnie 7 dużo mniejszych)- 100g
ksylitolu (lub
cukru)- 1 łyżka
cukru migdałowego- 3
jajka- 2 łyżki
amaretto- szczypta
soli- 200g
mąki pszennej (u mnie tortowej - typ 450)- 1 łyżka
proszku do pieczenia- 50g
płatków migdałówprzygotowanie jabłecznika z
migdałamiMasło wyjąć z lodówki, żeby zmiękło. Ewentualnie lekko podgrzać.
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
Ostrym nożem ostrożnie ponacinać równolegle
jabłka od zewnątrznej strony, uważając, żeby nie przeciąć ich do końca. Odstawić.
Masło utrzeć z
ksylitolem i
cukrem migdałowym. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym
jajku, następnie wlać
amaretto.Do masy dodać szczyptę
soli,
mąkę i
proszek do pieczenia i wymieszać dokładnie.Na koniec delikatnie wmieszać w masę
płatki migdałowe.Tortownicę o średnicy 30cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować
masłem.Przełożyć ciasto i wyrównać je
łopatką.Na wierzchu ułożyć przygotowane ćwiartki
jabłek nacięciami do góry.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C 30-40 minut lub do suchego patyczka.

Przepis na Jabłecznik z
migdałami - przygotowanie w Thermomix ie
Masło wyjąć z lodówki, żeby zmiękło. Ewentalnie lekko podgrzać.
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
Ostrym nożem ostrożnie ponacinać równolegle
jabłka od zewnątrznej strony, uważając, żeby nie przeciąć ich do końca. Odstawić.Do naczynia miksującego włożyć
masło,
jajka,
ksylitol,
cukier,
amaretto,
sól,
mąkę oraz
proszek do pieczenia. Wymieszać 20sek / obr. 6 .Wsypać
płatki migdałów i wymieszać 5 sek / obr. 3 .Tortownicę o średnicy 30cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować
masłem.Przełożyć ciasto i wyrównać je kopystką.Na wierzchu ułożyć przygotowane ćwiartki
jabłek nacięciami do góry.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C 30-40 minut lub do suchego patyczka.źródło: książka Kulinarne ABC dołączona do TM5 (z moimi modyfikacjami)Jabłecznik z
migdałami dołącza do akcji Bożeny Ciasto na niedzielę - Szarlotka, jabłecznik .Kto jeszcze się przyłączył?
Kasia upiekła SzarlotkęDorota upiekła Jabłecznik z kruszonkąIziona upiekła Szarlotkę sypanąJoanna upiekła Szarlotkę na
biszkopcie z
galaretką,
budyniem i posypką z prażonych
migdałówAga upiekła Szarlotkę z
miętową nutką
Patryk upiekł Francuską szarlotkęPaulina upiekła Szarlotkę herbacianą z
chałwąDanuta przygotowała Szarlotkę z
lodami i
bitą śmietanąponiedziałek, 12 października 2015, adrijahpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)Dziękuję :)A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .TrackBackKomentarze