Wykonanie

Nie ma chyba lepszej wymówki dla upieczenia ciasta, niż zakup nowej formy ;) A gdy do tego z kuchennej szafki spogląda na nas tęsknie słoiczek
wiśni w kompocie, to już po prostu przeznaczenie :)) I tak upiekłam wczoraj ciasto
migdałowe z
wiśniami, które zniknęło w ekspresowym tempie i dziś potrzebna była powtórka, tak bardzo smakowało naszej Zuzance :)Może i wygląda niepozornie, ale nie
dajcie się zwieść pozorom, może śmiało stawać w szranki z najbardziej wymyślnymi ciastami :) Jest mięciutkie, wspaniale maślane i delikatnie
migdałowe. Do tego wszystkiego
wiśnie pasują idealnie i nie przeszkadza mi nawet fakt, że część z nich uparcie opada mi na dno ;)Polecam :)Składniki na prostokątną formę o wymiarach około 27 x 10cm:250g miękkiego, niesolonego
masła250g drobnego
cukru do wypieków5 dużych
jajek1 łyżka
amaretto (możecie zastąpić łyżeczką ekstraktu
migdałowego lub pominąć całkowicie)250g
mąki pszennej3 łyżeczki
proszku do pieczenia100g mielonych
migdałówokoło 300g
wiśni z kompotu (bez pestek), odsączonychDodatkowo:garść
płatków migdałowych do posypania ciastaWykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, zmielone
migdały oraz
proszek do pieczenia przesiej i odłóż na bok.
Masło oraz
cukier umieść w misie miksera i zmiksuj do puszystości. Wbijaj
jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Wlej
likier lub ekstrakt i zmiksuj jeszcze raz.Wsyp przesiane suche składniki i zmiksuj na gładką, jednolitą masę.Na koniec wmieszaj delikatnie
wiśnie.Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj. Posyp wierzch
płatkami migdałowymi.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 55 minut, do tzw. suchego patyczka. W razie potrzeby przykryj folią aluminiową, by się zbytnio nie spiekło na wierzchu.Po upieczeniu pozostaw na chwilę w formie, po czym delikatnie przenieś na kratkę i wystudź całkowicie.Smacznego :)
