ßßß Cookit - przepis na Ciasto migdałowe z wiśniami...

Ciasto migdałowe z wiśniami...

nazwa

Wykonanie

Nie ma chyba lepszej wymówki dla upieczenia ciasta, niż zakup nowej formy ;) A gdy do tego z kuchennej szafki spogląda na nas tęsknie słoiczek wiśni w kompocie, to już po prostu przeznaczenie :)) I tak upiekłam wczoraj ciasto migdałowe z wiśniami, które zniknęło w ekspresowym tempie i dziś potrzebna była powtórka, tak bardzo smakowało naszej Zuzance :)
Może i wygląda niepozornie, ale nie dajcie się zwieść pozorom, może śmiało stawać w szranki z najbardziej wymyślnymi ciastami :) Jest mięciutkie, wspaniale maślane i delikatnie migdałowe. Do tego wszystkiego wiśnie pasują idealnie i nie przeszkadza mi nawet fakt, że część z nich uparcie opada mi na dno ;)
Polecam :)
Składniki na prostokątną formę o wymiarach około 27 x 10cm:
250g miękkiego, niesolonego masła
250g drobnego cukru do wypieków
5 dużych jajek
1 łyżka amaretto (możecie zastąpić łyżeczką ekstraktu migdałowego lub pominąć całkowicie)
250g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100g mielonych migdałów
około 300g wiśni z kompotu (bez pestek), odsączonych
Dodatkowo:
garść płatków migdałowych do posypania ciasta
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, zmielone migdały oraz proszek do pieczenia przesiej i odłóż na bok.
Masło oraz cukier umieść w misie miksera i zmiksuj do puszystości. Wbijaj jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Wlej likier lub ekstrakt i zmiksuj jeszcze raz.
Wsyp przesiane suche składniki i zmiksuj na gładką, jednolitą masę.
Na koniec wmieszaj delikatnie wiśnie.
Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj. Posyp wierzch płatkami migdałowymi.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 55 minut, do tzw. suchego patyczka. W razie potrzeby przykryj folią aluminiową, by się zbytnio nie spiekło na wierzchu.
Po upieczeniu pozostaw na chwilę w formie, po czym delikatnie przenieś na kratkę i wystudź całkowicie.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/08/02/ciasto-migdalowe-z-wisniamialmond-cake-with-cherries