Wykonanie
Szybki ucierany placek. Niski, z dużą ilością
owoców, pieczony w formie do tarty.
Wiśnie można użyć dowolne - świeże, z kompotu, zalewy lub rozmrożone. Ważne, by wcześniej dokładnie odciekły z soku. Mało wymagające ciasto, takie 'przy sobocie po robocie' ;-). Ale bardzo smaczne!Składniki:125 g
masła2/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków2 duże
jajka2 łyżeczki ekstraktu z
migdałów1 i 1/3 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/3 szklanki kwaśniej
śmietany400 g
wiśni, odpestkowanych (świeżych lub rozmrożonych; z kompotu lub zalewy, koniecznie odsączonych)100 g
płatków migdałówcukier puder, do oprószeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać
jajka, jedno po drugim, ucierając/miksując po każdym dodaniu do uzyskania gładkiej masy. Dodać ekstrakt z
migdałów i zmiksować.Dodawać
mąkę z proszkiem na przemian z kwaśną
śmietaną, w
trzech turach, miksując krótko, tylko do połączenia się składników.Niewysoką formę o wymiarach 30 x 20 cm (np. do tarty) wysmarować
masłem, oprószyć
mąką. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzch rozłożyć
wiśnie, posypać
płatkami migdałów.Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 - 55 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.Przed podaniem pokroić i oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :-).