Wykonanie
Ciasteczka,
ciasteczka - dzisiaj królują
ciasteczka. Dawno ich nie było a są takie szybkie, łatwe i pyszne. Do
kawki, na wycieczkę, na spacer, na drugie śniadanie w szkole czy pracy. Dałam do nich to co akurat miałam pod ręką,
płatki migdałów. Ale w zasadzie można do nich dodać wszystko -
rodzynki,
żurawinę,
czekoladę,
orzechy,
ciastka. Nic nas tutaj nie ogranicza. I spokojnie możecie od razu zrobić ciasto z dwóch porcji - do jednej dać
płatki migdałowe a do drugiej to co chcecie. Przechowujemy takie
ciasteczka w zamkniętym pojemniku - ja mam takie puszki i spokojnie mogą leżeć nawet i dwa tygodnie - jeżeli oczywiście doczekają.Życzę wam smacznego i miłego dnia.Składniki:- 100 g miękkiego
masła- 100 g
cukru- 1
jajko- 200 g
mąki pszennej- pół łyżeczki
proszku do pieczenia- 6 łyżek
płatków migdałów + 2 łyżki na wierzch
Masło wkładamy do miski i miksujemy je razem z
cukrem. Jak składniki się połączą to dodajemy
jajka i dalej miksujemy.Następnie wsypujemy
mąkę i
proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Można także wymieszać po prostu ręcznie. Na koniec wrzucamy 5 łyżek
płatków migdałów i mieszamy. Z masy formujemy kuleczki. Resztę
płatków migdałów wysypujemy na talerzyk i kładziemy każdą kulkę ciasta i lekko ją spłaszczamy, tym samym mamy obtoczoną jedną stronę
ciastek.
Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 15 minut. Upieczone
ciasteczka wyciągamy z piekarnika i zostawiamy je na blaszce, aby przestygły. Przekładamy je do pojemnika i przechowujemy zamknięte.Smacznego.