Wykonanie
Dwa dni temu podałam przepis na dosyć proste ciasto ze
śliwkami, dzisiaj chciałabym Wam pokazać przepis na
jogurtowe ciasto również tymi
owocami. W głosowaniu na fanpagu to ciasto wygrało tuż przed tartą :)Dzisiaj również chciałabym życzyć wszystkiego wspaniałego mojemu Ukochanemu, który obchodzi dzisiaj swoje urodziny - sto lat Pav! :)
2 szklanki
mąki pszennej5 łyżek
cukru2
jajka1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia25 g
masła rozpuszczonego300 g
jogurtu greckiego10
śliwekpłatki migdałówJajka zmiksować z
cukrem na puszystą masę.Dodać rozpuszczone
masło i
jogurt, zmiksować.
Mąkę z proszkiem przesiać do masy i wymieszać ręcznie przy użyciu szpatułki silikonowej lub łyżki drewnianej, niezbyt dokładnie - jak na muffinki, ciasto nie powinno być idealnie wymieszane, powinno
mieć grudki, dzięki
czemu będzie pulchne i nie zbite.Ciasto przelać do kwadratowej formy 20x20cm.Na wierzchu układać połówki
śliwek bez pestek, skórką do dołu.
Śliwki posypać
płatkami migdałów.Piec przez 35-40 minut w temp. 180 st.C.