Wykonanie
            Torta de cielo, czyli "niebiański placek", w pełni zasługuje na swoją nazwę. Delikatne, 
migdałowe ciasto, które dosłownie "rozsypuje się" w ustach. Odkryłam je właściwie jakiś rok temu i nie pamiętam nawet dlaczego nie upiekłam samego ciasta, a muffinki na nim wzorowane (przepis tutaj). I choć muffinki były pyszne, a samo ciasto kilka 
razy chciałam upiec, to zawsze jednak kończyło się na jakimś innym wypieku :) Przypomniałam sobie o nim przy okazji cyklu "Ciasta Świata", więc w końcu jest. Przepis znalazłam w książeczce "Kuchnia meksykańska", jednak bardzo go zmodyfikowałam. Nie wiem czy ciasto jest nadal meksykańskie bez tony 
cukru i 
olejków aromatycznych, ale zdecydowanie w tej wersji trafia w mój gust ;)W oryginale podano 225 gramów 
cukru oraz po łyżeczce 
olejków waniliowego i 
migdałowego. Choć nigdy nie dodaję takich 
aromatów do ciast, do tego akurat dodałam może 1/3 łyżeczki 
aromatu migdałowego i wiesz co? Żałuję :) Tzn. właściwie nie żałuję, bo już wiem na sto procent, że ani kropelki tych aromatów w ciastach "nie zniesę", dlatego na liście składników ich nie znajdziesz. Jeśli natomiast lubisz bardzo słodkie wypieki, możesz dodać więcej 
cukru.Składniki (tortownica 24 - 26 cm):szklanka = 200 ml- 175 gramów 
migdałów (w skórkach)- 130 gramów 
cukru- 9 łyżek 
mąki pszennej (ok. 180 gramów)- 225 gramów miękkiego (!) 
masła- 3 
jajka- szczypta 
soli- mała, płaska łyżeczka 
proszku do pieczenia*- tłuszcz i 
bułka tarta do formy (lub papier do pieczenia)*w oryginalnym przepisie nie ma go wcaleDo dekoracji:- 
cukier puder- 
płatki migdałów prażone na suchej patelniPrzygotowanie:1. 
Migdały mielimy porządnie w blenderze, powiedzmy, że na 
mąkę z ziarenkami ;) W oryginalnym przepisie podano, że mają przypominać 
kaszę, ale od razu mi się nasuwa pytanie - jaką? ;)2. W misce ucieramy mikserem 
masło z 
cukrem do uzyskania puszystej masy. Cały czas miksując, dodajemy po jednym 
jajku. Następnie dodajemy 
migdały (i ewentualnie 
olejki aromatyczne, jeśli lubisz), miksujemy tylko do wymieszania składników. Dodajmy 
mąkę i 
sól, również króciutko miksujemy.3. Przekładamy masę do tortownicy lub do niedużej kwadratowej blachy. Będzie ona gęsta, łyżką rozprowadzamy ją po całej powierzchni i wyrównujemy wierzch.4. Pieczemy w rozgrzanym wcześniej do 180 stopni piekarniku przez ok. 40 - 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Jak pięknie napisano w książce "przy lekkim naciśnięciu będzie 
mieć konsystencję gąbki".5. Kiedy ciasto całkowicie wystygnie posypujemy je 
cukrem pudrem i dekorujemy 
płatkami migdałów.

