Wykonanie
Lubie babki ponieważ są łatwe w wykonaniu i zawsze dobrze smakują, a ten rodzaj babki szczególnie dobrze mi się kojarzy. Pamiętam jak przygotowywałam ją z moja koleżanką i jej mamą na nasz balik karnawałowy organizowany w podstawówce.
Składniki:- 2 szklanki
mąki pszennej,- szklanka
cukru,- kostka
masła + łyżeczka do wysmarowania formy,- 6
jajek,- 3 łyżki zmielonych
migdałów,- 4 łyżki
kakao,- łyżeczka
proszku do pieczenia,- szczypta
soli,-
cukier puder do oprószenia ciasta.Wykonanie:1. Oddzielam
żółtka od
białek. Do
białek dodaję szczyptę
soli i ubijam je na sztywną pianę.
Żółtka ucieram z
cukrem na gładką masę.
Masło topię i studzę.2. Do
żółtek wsypuję
mąkę,
cukier i
proszek do pieczenia. Dokładnie miksuję. Dodaję
białkową pianę oraz przestudzone
masło i znów dokładnie miksuję.3. Ciasto dzielę na dwie części. Do jednej dodaję
kakao, a do drugiej posiekane
migdały.4. Formę smaruję
masłem. Ciasto przekładam łyżką, naprzemienne raz ciasto z
kakaem, raz ciasto z
migdałami. Babkę piekę 45 minut w temperaturze 200 st. C.5. Wystudzone ciasto możemy oprószyć
cukrem pudrem.