ßßß Cookit - przepis na SNICKERDOODLES

SNICKERDOODLES

nazwa

Wykonanie

Na pierwszy rzut oka przypominają pączki. Miękkie i delikatne. Zamiast cynamonu, za którym nie przepadam, użyłam przyprawy do ciasteczek korzennych.
SNICKERDOODLES
Składniki na około 30 sztuk:
250 g mąki pszennej,
1/2 łyżeczki przyprawy do ciasteczek korzennych Kamis (zamiast można użyć np. gałkę muszkatołową),
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki soli,
125 g miękkiego masła,
75 g cukru,
1 jajko.
Do obtoczenia:
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżka przyprawy do ciasteczek korzennych (zamiast można dodać np. cynamon).
W misce mieszamy mąkę, przyprawę, proszek do pieczenia, sól, odstawiamy na chwilę. Masło miksujemy z cukrem, aż do puszystości, wbijamy jajko i dalej ubijamy. Do ubitej masy dodajemy suche składniki i dobrze mieszamy (masa nie powinna się kleić).
Cukier do obtoczenia mieszamy z przyprawą. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je w cukrze korzennym, kładziemy na blachę, delikatnie spłaszczamy (blachę wykładamy wcześniej papierem do pieczenia).
Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 15 minut, do złoto-brązowego koloru. Studzimy na kratce.
Smacznego :)
Zmodyfikowany przepis Nigelli z "How to be a domestic goddess".
Przepis dodaję do akcji:
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2014/01/snickerdoodles.html