Wykonanie
Na pierwszy rzut oka przypominają pączki. Miękkie i delikatne. Zamiast
cynamonu, za którym nie przepadam, użyłam
przyprawy do
ciasteczek korzennych.SNICKERDOODLES
Składniki na około 30 sztuk:250 g
mąki pszennej,1/2 łyżeczki
przyprawy do
ciasteczek korzennych Kamis (zamiast można użyć np.
gałkę muszkatołową),3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia,1/2 łyżeczki
soli,125 g miękkiego
masła,75 g
cukru,1
jajko.Do obtoczenia:2 łyżki
cukru pudru,1 łyżka
przyprawy do
ciasteczek korzennych (zamiast można dodać np.
cynamon).W misce mieszamy
mąkę,
przyprawę,
proszek do pieczenia,
sól, odstawiamy na chwilę.
Masło miksujemy z
cukrem, aż do puszystości, wbijamy
jajko i dalej ubijamy. Do ubitej masy dodajemy suche składniki i dobrze mieszamy (masa nie powinna się kleić).
Cukier do obtoczenia mieszamy z
przyprawą. Z masy formujemy kulki wielkości
orzecha włoskiego, obtaczamy je w cukrze korzennym, kładziemy na blachę, delikatnie spłaszczamy (blachę wykładamy wcześniej papierem do pieczenia).Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 15 minut, do złoto-brązowego koloru. Studzimy na kratce.
Smacznego :)Zmodyfikowany przepis Nigelli z "How to be a domestic goddess".Przepis dodaję do akcji: