ßßß
 
            
         Składniki na około 30 sztuk:250 g mąki pszennej,1/2 łyżeczki przyprawy do ciasteczek korzennych Kamis (zamiast można użyć np. gałkę muszkatołową),3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,1/2 łyżeczki soli,125 g miękkiego masła,75 g cukru,1 jajko.Do obtoczenia:2 łyżki cukru pudru,1 łyżka przyprawy do ciasteczek korzennych (zamiast można dodać np. cynamon).W misce mieszamy mąkę, przyprawę, proszek do pieczenia, sól, odstawiamy na chwilę. Masło miksujemy z cukrem, aż do puszystości, wbijamy jajko i dalej ubijamy. Do ubitej masy dodajemy suche składniki i dobrze mieszamy (masa nie powinna się kleić).Cukier do obtoczenia mieszamy z przyprawą. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je w cukrze korzennym, kładziemy na blachę, delikatnie spłaszczamy (blachę wykładamy wcześniej papierem do pieczenia).Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 15 minut, do złoto-brązowego koloru. Studzimy na kratce.
Składniki na około 30 sztuk:250 g mąki pszennej,1/2 łyżeczki przyprawy do ciasteczek korzennych Kamis (zamiast można użyć np. gałkę muszkatołową),3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,1/2 łyżeczki soli,125 g miękkiego masła,75 g cukru,1 jajko.Do obtoczenia:2 łyżki cukru pudru,1 łyżka przyprawy do ciasteczek korzennych (zamiast można dodać np. cynamon).W misce mieszamy mąkę, przyprawę, proszek do pieczenia, sól, odstawiamy na chwilę. Masło miksujemy z cukrem, aż do puszystości, wbijamy jajko i dalej ubijamy. Do ubitej masy dodajemy suche składniki i dobrze mieszamy (masa nie powinna się kleić).Cukier do obtoczenia mieszamy z przyprawą. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je w cukrze korzennym, kładziemy na blachę, delikatnie spłaszczamy (blachę wykładamy wcześniej papierem do pieczenia).Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 15 minut, do złoto-brązowego koloru. Studzimy na kratce.
 Smacznego :)Zmodyfikowany przepis Nigelli z "How to be a domestic goddess".Przepis dodaję do akcji:
Smacznego :)Zmodyfikowany przepis Nigelli z "How to be a domestic goddess".Przepis dodaję do akcji: