Wykonanie
Klasyczne
ciastka maślane z
gorzką czekoladą i
wiśniami, chyba najsmaczniejszym słodko - kwaśnym połączeniem. Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku. Pochwała prostoty.Składniki ( ok. 20 sztuk):200 g
masła, w temperaturze pokojowej3/4 szklanki
cukru1
jajko, w temperaturze pokojowej1,5 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszklanka
wiśni (mogą być mrożone)50 g
gorzkiej czekolady, drobno posiekanejWykonanie:
Masło ucierać z
cukrem przy pomocy miksera, aż stanie się puszyste i białe. Cały czas miksując, dodać
jajko.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i wsypywać partiami do
maślanej masy, miksując.Wrzucić
wiśnie i
czekoladę, wymieszać łyżką.Dwoma łyżkami lub rękoma obsypanymi
mąką (ciasto będzie dość klejące) formować
ciastka i wykładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach do lekkiego zezłocenia, ok. 15 minut.Smacznego!