Wykonanie
3 tabliczki
czekolady gorzkiej np.
Fine Food*200 g
masła6 dużych
jajek1 szklanka
mąki pszennej (tj. 170 g)2/3 do 1 szklanki
cukruSposób zrobienia:-W garnku zagotowuję
wodę, na to stawiam miskę, do miski wrzucam
masło i
czekoladę i w ten sposób topię (nie rozwarstwi się!). Po kilku minutach mieszam do całkowitego połączenia.-
Jaja, całe, wrzucam do miski, dodaję
cukier i miksuję aż się napuszą, po prostu zrobią się jaśniejsze, ale nie trzeba długo.-Do jaj dodaję
mąkę i miksuję. Dodaję przestudzoną, ale ciepłą masę
czekoladową i dokładnie miksuję.-Ciasto trzeba dobrze wymieszać, jeśli macie ochotę, to dodajcie
bakalie.-Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę 20–25 minut, przy 20 będzie bardziej ciągutkowe, wilgotne w środku. Ciasto i tak warto sprawdzić patyczkiem, środek może być wilgotny, wierzch musi być suchy. Podaję na zimno lub gorąco. Smacznego